Почетна » НОВОСТИ ИСТРАЖУЈУ Преамбула на тесту народа

НОВОСТИ ИСТРАЖУЈУ Преамбула на тесту народа

од admin
0 коментар

Хоће ли се у оквиру уставних реформи променити уводни део. СНС: Ни евентуална промена почетног текста неће задирати у границе

ЧАК и уколико би грађани Србије одлучили на референдуму да се евентуално промени преамбула Устава, то не би угрозило територијални интегритет земље.

То тврде за „Новости“ у Српској напредној странци, објашњавајући да промена преамбуле није приоритет у предстојећој свеобухватној реформи политичког система.

Могућност да грађани одлучују и о том „првом слову“ Устава, који се односи на статус Косова и Метохије у оквиру Србије, није искључио ни премијер Александар Вучић у разговору за амерички „Вол стрит журнал“.

Милован Дрецун (СНС), председник скупштинског одбора за КиМ, објашњава за „Новости“ да преамбула сама по себи није гаранција за опстанак Косова у оквиру Србије:

– Важно је да се Уставом и уставним законом предвиди статус Заједнице српских општина и да се уставно одреди статус Косова у оквиру Србије, у складу са будућим коначним договором Београда и Приштине. Ако постигнемо историјски споразум, то би можда значило и измену преамбуле, али ниједно решење неће задирати у међународно признате границе Србије.

Дијана Вукомановић, шеф посланичке групе СПС, сматра да питања од уставног значаја треба отварати врло пажљиво уз консултовање са политичарима и стручњацима:

– Свакако, неопходно је транспарентно информисање грађана о стратешким интересима државе у овим турбулентним геополитичким околностима у Европи и на Балкану. Социјалисти су спремни да разговарају и да преузму одговорност за изазове.

Лидер СДС Борис Тадић сматра да је потписивање Бриселског споразума преамбулу учинило неадекватном и да би то требало узети у обзир у склопу предстојећих уставних промена.

Демократе истичу да је промена Устава озбиљна тема и да не треба испаљивати идеје парцијално, него је битно да се уђе у конкретне разговоре о решењима.

Евентуалну промену уставне преамбуле оштро су осудили ДСС, Двери и Државотворни покрет.

– Реториком промене Устава у овом тренутку Вучић шаље сигнал српске слабости и попуштања и подиже мотивацију истим оним терористичким групама које су кренуле на Куманово да крену и на југоисток Србије – саопштиле су Двери.

Да подсетимо, када је Томислав Николић, председник Србије, предао мандат Вучићу за састављање ове Владе, поручио је:

– Мене преамбула потпуно везује, и не само преамбула, него и још два члана Устава. Од мене не очекујте да погазим Устав, посебно не део о Косову!

ШТИТИТИ АУТОНОМИЈУ КОСОВА  ТЕКСТ преамбуле Устава Србије гласи: „Полазећи од државне традиције српског народа и равноправности свих грађана и етничких заједница у Србији, полазећи и од тога да је Покрајина КиМ саставни део територије Србије, да има положај суштинске аутономије у оквиру суверене државе Србије и да из таквог положаја Покрајине КиМ следе уставне обавезе свих државних органа да заступају и штите државне интересе Србије на КиМ у свим унутрашњим и спољним политичким односима, грађани Србије доносе Устав Републике Србије.“

П. ВАСИЉЕВИЋ    Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар