Почетна » НОВОСТИ САЗНАЈУ Држава радикалима плаћа два милиона

НОВОСТИ САЗНАЈУ Држава радикалима плаћа два милиона

од admin
0 коментар

Изречена прва пресуда у спору бивших посланика СРС против Скупштине Србије. Душанки Плећевић треба да буде исплаћено 100.000 динара на име регреса

НАРОДНА скупштина ће бившим посланицима СРС највероватније морати да исплати око два милиона динара на име регреса који је укинут још 2009. године!

Овакав епилог назире се после пресуде Првог основног суда, на основу тужбе радикалке Душанке Плећевић, у којој пише да законодавни дом мора да јој надокнади 100.000 динара за неисплаћени регрес.

По истом сценарију, требало би да буде обештећено још 20 њених страначких сабораца, који су, такође, пресавили табак. Они тврде да је уредба из априла 2009. којом је Административни одбор укинуо накнаду за регрес, али и дневнице – противзаконита.

У пресуди коју је добила Душанка Плећевић пише и да се одбија захтев за исплату дневница у износу од око 900.000 динара.

АКО ТРЕБА, ИДУ У СТРАЗБУРРадикали ће искористити све могућности пред домаћим судовима, а уколико не буду задовољни пресудом ићи ће и пред међународне институције.
– Не може Скупштина која доноси законе да буде изнад закона – каже Плећевић и додаје да ће правду, ако треба, тражити на суду у Стразбуру.

Према проценама вештака, у зависности од тога колико су често долазили у Скупштину, сваки радикал тражи од 600.000 па до милион динара, на име дневница. Уз то, за регрес захтевају још по око сто хиљада динара. То значи да од парламента потражују око 20 милиона динара.

– Већ сам Апелационом суду поднела жалбу на пресуду, јер ми није јасно како су признали само право на регрес, а не и на дневнице, иако су и једно и друго примање укинули истом одлуком. Такође, примања могу да се укину само законом који Скупштина доноси, а не било каквом одлуком – објашњава Душанка Плећевић за „Новости“. – Тражила сам да ми се исплати новац за период од априла 2009. године када су укинута ова примања, па до маја 2012. када су радикали изашли из парламента.

Тужбе против парламента поднели су и Гордана Поп Лазић, Лидија Вукићевић, Момчило Дувњак, Милорад Крстин, Влада Милојковић, Зоран Поповић, Слађан Мијаљевић, Мирко Муњић, Милан Шкрбић, Сулејман Спахо, Милорад Буха, Витомир Плужаревић, Радица Јоцић, Бојан Младеновић, Лидија Димитријевић, Томислав Љубеновић, Милован Радовановић, Душан Марић, Драган Аћимовић и Милан Веселиновић.

Момчило Дувњак, који још чека пресуду, каже да је суд у случају његове колегинице пресудио некоректно:

– Признали су регрес, што је далеко мање новца од суме коју тражимо за дневнице.

ПИШУ ЖАЛБУ?

Парламент је све време заступао становиште да радикали немају право на дневнице и регрес који су укинути пре скоро пет година. У наредним данима ће одлучити хоће ли се жалити на пресуду.

С. С. РОВЧАНИН    Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар