Почетна » Обележена годишњица смрти Милунке Савић, жене са највише одликовања у историји српске војске

Обележена годишњица смрти Милунке Савић, жене са највише одликовања у историји српске војске

од Други Пишу
0 коментар

Годишњица смрти Милунке Савић, жене са највише одликовања у историји српске војске, обележена је данас полагањем венаца на спомен обележје у Алеји заслужних грађана на београдском Новом гробљу.

Церемонији је присуствовао министар одбране Небојша Стефановић који је подсетио да је Милунка Савић девет пута рањавана у борбама али и 12 пута одликована највишим српским и светским орденима.

„Хероина балканских и Првог светског рата, наредник у Другом пуку српске војске ‘Књаз Михаило’, Милунка Савић, уписала се у историју светског ратовања као жена са највише одликовања“, навео је Стефановић а пренело Министарство одбране.

Он је подсетио и да је 1918. године пред стројем свих јединица Антанте, прочитана похвала јунаштву наредника Милунке Савић што је по његовим речима, почаст која није указана ни једном официру, нити генералу.

Стефановић је на Новом гробљу положио венац и на спомен-обележје солунској ратници Наталији Бјелајац а церемонији су присуствовали и представници Удружења ратних добровољаца 1912-1918, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Града Београда, амбасада Велике Британије и Русије као и делегација СУБНОР-а.

Милунка Савић рођена је 1892. у селу Копривници код Јошаничке бање.

Учествовала је у балканским и у Првом светском рату а у српској војсци је стекла чин наредника.

Преминула је 5. октобра 1973. године у Београду.

Бета/Инсајдер

насловна фото: Milunke Savić, grob. Foto: Pinki, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Можда ти се свиди

Оставите коментар