Почетна » Обрадовић: Врх власти исисава државни новац кроз трговину оружјем

Обрадовић: Врх власти исисава државни новац кроз трговину оружјем

од admin
0 коментар

 

Последица тога је да Крушик већ дуже испипава дно финансијско-пословне рупе у коју је упао, рекао је јуче за наш лист узбуњивач из Крушика Александар Обрадовић, коментаришући актуелну ситуацију у тој ваљевској фабрици, у којој је запослен годинама. Истиче, притом, да је Министарство одбране знало и да зна за све што се дешава у Крушику.

Тим пре што је о свему обавештаван фабрички Надзорни одбор, чије чланове именује управо Министарство одбране.

Осврнувши се на јучерашње оглашавање Крушика, којим се демантују тврдње Савеза за Србију да је ваљевска фабрика „пред банкротом“ и наводи да се „наставља тренда раста Крушика“, при чему је приказана и табела са финансијским резултатима предузећа, Обрадовић каже да то јесу званични подаци али да су настали „фалсификовањем и штеловањем“ резултата пословања.

Он објашњава да је то урађено преко залиха недовршене производње и залиха готових производа, као и финансијском гимнастиком.

– Крајем новембра и почетком децембра прошле године, кад је дотадашњи директор Крушика Младен Петковић отишао у Заставу у Крагујевцу, а на његово место у Крушику именован Владан Лукић, представници фабричких синдикалних организација обавештени су да су дугови предузећа добављачима и осталим повериоцима око 37 милиона евра. Колики су губици сада, вероватно да нико не зна поуздано, пошто пословодство Крушика не зна за трошкове пословања, а то не зна јер се ради о људима који су недорасли пословима који су им поверени, наводи Обрадовић, понављајући да је колапс ваљевске фабрике почео 2014. кад је на њено чело доведен Младен Петковић, који ради „у интересу приватних трговаца оружјем“.

Обрадовић каже и да има сазнања де је пословодство Крушика недавно обавестило надлежне у Министарству одбране да је у фабрици око 700 радника технолошки вишак, те да су им у МО рекли да пребројни буду отпуштени.

Реаговао је, међутим, председник Извршног одбора Српске напредне странке Дарко Глишић и, према речима нашег саговорника, поручио да отпуштања до избора неће да буде, а да ће новац за плате да обезбеди држава.

Од 2014. према документацији коју је Обрадовић доставио медијима, траје и исисавање новца из Крушика посредством утицајних трговаца оружјем, пре свих фирме ГИМ, коју у преговорима око куповине наменских артикала заступа отац министра полиције Бранко Стефановић, затим фирми које контролише Слободан Тешић, те једна компанија из Уједињених Арапских Емирата, чији је представник за Балкан један бивши директор Заставине фабрике оружја.

О свему овоме остали смо без одговара од генералног директора Крушика Владана Лукића, али и од менаџмента Крушика.

Истовремено, представници запослених у Крушику тврде да је председник Александар Вучић пре неко вече на РТС-у причао бајке о Крушику, као да су „сви они луди“, а да је прекјучерашње оглашавање Крушика, или некога у његово име – „гола лаж“. Истичу да им није најјасније ко је писао саопштење о „тренду раста“ пословних резултата.

Истичу да у Крушику, за разлику од Вучићевих тврдњи, „ништа није ни регуларно, ни у реду“, јер фабрика ради тек са 10 до 15 одсто капацитета. Због енормних дугова добављачи све ређе испоручују репроматеријал и производну опрему, те у фабричкој Фарбари, на пример, већ данима нема фарбе, фосфата и средства за одмашћивање комада пре бојења, услед чега је фарбање производа немогуће.

Дугови Крушика, према званичној информацији, износе 45 милиона евра, према незваничним наводима 67, а представници запослених из својих извора сазнају да су дуговања предузећа премашила свих 80 милиона евра. Истичу да се на сајту Народна банке Србије види да је Крушик у блокади још од 7. новембра 2016. и то у износу од 518 милиона динара (4,38 милиона евра).

Додају да је фабричко пословодство поручило радницима да „уговора нема, посла нема, вишка запослених има, а да се плате примају, али до када ће – не зна се“. Менаџмент је, кажу наши саговорници, поручио запосленима на одређено да искористе преостали део годишњег одмора до краја овог месеца, када многима од њих истичу уговори о раду. На платном списку Крушика је укупно 3.140 радника, од чега је око 2.100 запослено по уговору.

Крушик се, ипак, прекјуче огласио и саопштио да фабрика „наставља тренд раста и развоја пословања од 2014. до 2018“, што је поткрепљено и табелом о финансијским резултатима пословања, за које узбуњивач Обрадовић тврди да су „фалсификовани“, а представници запослених да су „гола лаж“

„Ако холдинг компанија „Крушик“ није пред банкротом, већ како тврди „наставља тренд раста и развоја пословања који је започет од 2014. године па до данас“, зашто је у систему дужника Народне банке Србије (НБС) у принудној наплати, упитао је јуче Савез за Србију (СзС). Додаје се да је „Крушик“ на сајту НБС међу дужницима у принудној наплати, а од 2016. до данас се налази у блокади у износу од више од 500 милиона динара (4,3 милиона евра).

„Како је могуће да ‘Крушик’, поред таквог биланса успешног пословања којима се хвале, има вишемилионски дуг и притом тврде да им партнери са којима послују уплаћују новац у целости за испоручену робу, попут фирме ГИМ, у којој је ангажован отац министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, Бранко Стефановић“, упитао је тај савез.

Обрадовић сматра да је жртва сукоба између ГИМ-а и Тешића

– Мислим да сам жртва и сукоба компаније ГИМ и Слободана Тешића. ГИМ је, наиме, Тешића избацио из посла са Саудијском Арабијом и он (Тешић – прим. З. Р.) не може то да им опрости. Својевремено је 20 дана држао у блокади камионе ГИМ-а са робом, а чини ми се да им се сада свети на овај начин, чија сам и ја жртва, каже Обрадовић. Познаваоци оружарског бизниса већ дуже шпекулишу да у фабрикама војне индустрије кадрују и даље најмоћнији трговац оружјем на Балкану Слободан Тешић и шеф БИА Братислав Гашић. Фирму ГИМ у пословима са Крушиком и другим војним фабрикама, међутим, углавном заступа Бранко Стефановић, чији је син Небојша министар унутрашњих послова и секретар Савета за националну безбедност.

Петиција у Пожеги против прогона Обрадовића

Пожега – Грађани Пожеге јуче су потписивали петицију којом захтевају да се пусти на слободу Александар Обрадовић, узбуњивач из ваљевског Крушика, који је привремено остао без посла у тој фабрици и тренутно је у кућном притвору. Такође, током потписивања петиције које је на градском тргу организовао пожешки Савез за Србију, затражено је да се прекине правни и политички прогон Обрадовића. За један сат, петицију је потписало око 100 Пожежана, а та акција, током које није било обраћања политичара, на време је пријављена полицији и протекла је без провокација и инцидената. Н. К.

Зоран Радовановић  Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар