Почетна » ОБУСТАВЉЕНА ИСТРАГА Богољуб Карић може слободно у Србију

ОБУСТАВЉЕНА ИСТРАГА Богољуб Карић може слободно у Србију

од admin
0 коментар

Тужžилаšтво за организовани криминал обуставило је истрагу против Богољуба Карића поводом оснивања „Мобтела“ и омогућавања предузећима са Кипра добијање девизних кредита Астра банке без гаранција.

Истрага је обустављена против још осам особа, али и без ове одлуке ове истраге би застареле у првим месецима 2017. године.

Карић је сада слободан човек и требало би да буде повучена потерница која је за њим расписана пре скоро 11 година.

У септембру је саопштено да је застарео поступак који је вођен пред Вишим судом у Београду по оптужници Вишег тужилаштва из 2010. којом је Карићу и још 14 особа на терет стављено да су у периоду од 1998. до 2005. незаконито извлачили новац из „Мобтела“.

Ова застаревања и одустајања су наступила након што породица Карић од 2012. партиципира у власти. Такође, Богољуб Карић је за то време више пута јавно хвалио власт и критиковао њене политичке противнике. Пре одлука правосуђа председник Томислав Николић је изнео став да Карић није крив а видео се са њим у Русији и Белорусији док је још био бегунац.

Њему и његовој породици сада ће морати да буде враћено више скупоцених аутомобила, кућа, локала који су привремено били заплењени током истраге и поверени на чување Дирекцији за управљање одузетом имовином.

Тужилаштво је сада обуставило две истраге започете још 2006. против Богољуба Карића и четворице сарадника, као и она вођена против њега, Сретена Карића, Олге Ердељановић, Зорана Карића, Драгомира Карића и Оливере Недељковић.

Богољуб Карић, Видомир Парежанин, Панта Урошевић, Миша Кузмановић и Смиља Младеновић су се сумњичили да су у периоду од априла 1994. до фебруара 1997, током оснивања предузећа „Србија БК ПТТ доо – Мобтел“ и уношења оснивачког капитала, Карићевом предузећу „БК Траде“, суоснивачу „Мобтела“, прибавлили незаконито 21.980.551,98. америчких долара, на име разлике између стварне и лажно приказане вредности унете опреме. Тужилаштво је саопштило да је крајем 2015, одлуком суда морало да се изврши допунско економско-финансијско вештачење које је пре тога више пута одбило. Допунско вештачење је рађено поводом извештаја фирме „Алфа Профит“ из Москве, који је у међувремену доставила одбрана, а тичу се процене вредности трошкова које је имао „БК Траде“ приликом испоруку опреме.

Новим вештачењем је утврђено да је у „Мобтел“ приликом набавке и испоручивања опреме суоснивач „БК Траде“ имао оправдане трошкове на име транспорта опреме из Шведске и Русије, царина, осигурања и друге нужне трошкове, који нису приказани приликом фактурисања. Тужилаштво наводи да су из тога закључили да није прибављена противправна имовинска корист.

Друга истрага против чланова породице Карић вођена је због сумње да је у периоду од августа 1999. до октобра 2000. злоупотребом новчаних средстава „Мобтела“, која су се налазила на рачуну отвореном код „Астра“ банке, прибавили незаконито износ знатно већи од 1.500.000 динара и истовремено омогућили једном броју предузећа са Кипра добијање девизних кредита без гаранција.

У тужилаштву наводе да током истраге нису могли да дођу до документације, јер су утврдили да је у периоду поступка ликвидације „Астра банке“ у просторијама са документацијом које је запечатио суд избио пожар у коме је изгорео део доказа важан за поступак

– Поред више захтева за међународну правну помоћ које је суд током више година слао надлежним органима на Кипру, они нису доставили документацију која је била неопходна за утврђивање чињеница кључних за тај поступак – наводе у тужилаштву.

У саопштењу Тужилаштва за организовани криминал прецизира се да је поред Карића обустављена истрага због кривичног дела злоупотреба положžаја одговорног лица и за Видомира Парежžанина, Панту Урошšевића, Мишšу Кузмановића и Смиљу Младеновић.

Истрага је, како се подсећа, вођена због сумње да је, у периоду од априла 1994. године до фебруара 1997. године (делимично за време међународних санкција), током оснивања Предузећа за мобилне телекомуникације „Србија БК ПТТ доо – Мобтел“ и уношšења оснивачког капитала, Карићу и предузећу БК Траде“ Инц., суоснивачу „Мобтел-а“, прибављена противправна имовинска корист у износу од 21.980.551,98. америчких долара, на име разлике између стварне и лажžно приказане вредности унете опреме.

Истрага је започета у Окружžном јавном тужžилаšтву у Београду 18. фебруара 2006. а касније ју је преузело Тужžилаšтво за организовани криминал.

Након шšто је предузело низ радњи, Тужžилаšтво је 2015. године одбило као сувишšне предлоге одбране за предузимање нових доказних радњи, после чега је суд усвојио жžалбе одбране изјављене на одлуку тужžилаšтва и наложžио испитивање већег броја сведока и прибављање бројних материјалних доказа.

По предузимању наведених радњи тужžилаšтво је у вишšе наврата одбијало предлоге одбране да се одреди ново економско-финансијско вешšтачење.

Међутим, крајем 2015. године, одлуком суда тужžилаšтву је наложžено да се извршšи допунско економско-финансијско вешšтачење које треба да узме у обзир нове околности које су наведене у Извешšтају ДОО „„АЛФА ПРОФИТ“, из Москве, који је, у међувремену, доставила одбрана, а тичу се процене вредности трошšкова које је имао страни улагач, „„БК Траде“ Инц., приликом испоруке опреме.

Новим вешšтачењем је утврђено да је приликом уношšења оснивачког капитала у „„Мобтел“, односно приликом набавке и испоручивања опреме потребне за изградњу система и рад овог предузећа, суоснивач „БК Траде“ Инц. имао оправдане трошšкове на име транспорта опреме из ШŠведске и Русије, царина, осигурања и друге нужžне трошšкове у наведеном износу, који нису приказани приликом фактурисања.

Из тога је како је указало тужилаштво, произилšазио закључак да није прибављена противправна имовинска корист.

Тужилаштво је такође обуставило истрагу која је вођена против Богољуба Карића, Сретена Карића, Олге Ердељановић и против Зорана Карића, Драгомира Карића и Оливере Недељковић због кривичног дела злоупотреба положžаја одговорног лица.

Poternica za Bogoljubom Karićem raspisana pre skoro 11 godina

Потерница за Богољубом Карићем расписана пре скоро 11 година

Истрага је у том случају започета прошšирењем већ поменуте истраге због сумње да је у периоду од августа 1999. године до октобра 2000. године, Богољубу Карићу, Сретену Карићу, Зорану Карићу, Драгомиру Карићу и Оливери Недељковић злоупотребом новчаних средстава „„Мобтела“, која су се налазила на рачуну отвореном код „Астра банке, прибављена противправна имовинска корист, у износу који прелази 1.500.000 динара.

Такође, да је њиховим деловањем истовремено омогућено једном броју предузећа са Кипра добијање девизних кредита без гаранција.

Тужилаштво је указало да се током истраге није могло доћи до документације на основу које би се утврдиле чињенице које би потврдиле основе сумње да је извршšено кривично дело, јер је утврђено да је у периоду поступка ликвидације над „Астра“ банком у просторијама запечаћеним од стране суда, у којима се налазила документација, избио пожžар у коме је изгорео део документације важžан за поступак.

Поред тога и поред вишšе захтева за међународну правну помоћ које је суд, током вишšе година, слао надлежžним органима на Кипру, кипарски органи нису доставили документацију коју је суд тражžио, а која је била неопходна за утврђивање чињеница кључних за овај поступак.

Тањуг/Блиц , Вук З. Цвијић

Можда ти се свиди

Оставите коментар