Почетна » Од 24 кривичне пријаве у вези избора 2020. године судски епилог добила само једна

Од 24 кривичне пријаве у вези избора 2020. године судски епилог добила само једна

од admin
0 коментар

 

Како је данас објавио портал Н1, позивајући се на податке Републичког завода за статистику (РЗС), од укупно 24 поднете пријаве, десет се тиче фалсификовања резултата гласања.

Шест пријава се односи на уништавање докумената о гласању, пет на повреду права гласања, и по једна за давање и примање мита у вези са гласањем, састављање нетачних бирачких спискова и спречавање одржавања гласања.

,,Подаци које је РЗС прикупио редовним статистичким истраживањима на основу упитника које попуњавају основна/виша јавна тужилаштва и основни/виши судови, не дају одговор на питање шта се догодило са остала 23 пријављена кривична дела против изборних права у 2020, да ли је у тим предметима одбачена пријава, прекинута истрага, обустављена истрага или подигнута оптужница“, наводи Н1.

Један од подносилаца кривичних пријава у вези са прошлогодишњим изборима, програмски директор организације ЦРТА Раша Недељков, је за портал Н1 истакао ,,да су одбачене две од укупно три пријаве које је ЦРТА поднела тужилаштву“.

,,Једна пријава је поднета за куповину гласова коју смо уочили током кампање (Зоран Дробњак и обећавање пута у селу у замену за глас). Две кривичне пријаве се тичу дешавања током изборног дана – случај са Уба где је непозната жена повредила тајност гласања великог броја грађана уз сумњу на куповину гласова и случај уништавања изборног материјала“, рекао је Недељков.

Он је додао да су кривичне пријаве одбацили виша јавна тужилаштва у Београду и Нишу.

Недељков је појаснио да је предмет по кривичној пријави против Дробњака за куповину гласова из Вишег јавног тужилаштва у Нишу прослеђен Тужилаштву за организовани криминал које испитује евентуалну злоупотребу службеног положаја, као и да је тај процес је и даље у току.

,,У процесу је и пријава у вези са уништавањем изборног материјала, а последња информација коју имамо је обавештење од тужилаштва да раде на утврђивању НН лица и да је полиција добила налог да прикупља доказе“, рекао је Недељков.

Највише кривичних пријава за кривична дела против изборних права – 11 поднето је у Шапцу, где су избори, због поновљања гласања, трајали скоро четири месеца.

Председник Заједно за Србију (ЗЗС) и бивши градоначелник Шапца Небојша Зеленовић истакао је у разговору за портал Н1 да нема сазнања о поступању по кривичним пријавама које је поднео правни тим листе ,,Небојша Зеленовић – Шабац је наш“.

,,Немамо никакве информације о статусу кривичних пријава, нити нас ико обавештава о томе. Ми знамо само да по нашим кривичним пријавама тужилаштво не поступа. Немамо никаква сазнања о томе да било ко ради по пријавама које смо поднели“, рекао је Зеленовић.

Бета/Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар