Почетна » Од директора болница Клиничког центра Србије тражен списак људи за контрамитинг СНС

Од директора болница Клиничког центра Србије тражен списак људи за контрамитинг СНС

од Други Пишу
0 коментар

Довођење људи на митинг председника Србије Александра Вучића и прављење спискова у бројним институцијама, фирмама, па и здравственим установама, толико је узело маха, да је, према ексклузивним сазнањима Нова.рс, тражено чак и од директора Универзитетског клиничког центра Србије (УКЦС) да достави број запослених, који ће 26. маја „одсуствовати са посла“. Иако директор УКЦ Србије, проф. др Милика Ашанин негира постојање спискова у највећој здравственој установи у земљи, ову информацију потврдио нам је један од директора клиника. Он је одбио да напише имена колега који би били приморани да присуствују СНС митингу.

„Директор УКЦ Србије тражио ми је да направим спискове запослених који морају да иду на митинг Српске напредне странке 26. маја, што сам, наравно, одбио, јер ко сам ја да тако нешто тражим од људи. Кад сам му рекао да то не желим да радим, напоменуо је да не правим драму и да не морам, ако нећу, али да не спречавам оне који желе да тог дана не дођу на посао“, прича за Нова.рс директор једне од Клиника УКЦС, који нас је замолио да остане анониман.

Захтев за списковима нису добили сви директори клиника, како тврди овај лекар.

“Добили су само неки, да ја знам, а вероватно ће сви до сутра бити ‘обавештени’. Већина директора клиника је одавно ‘у систему’, тако да они о списковима и не говоре, чак и да су их направили. Откако радим, а то је више деценија уназад, ово ми се први пут десило, да од мене траже овако нешто. Био сам у чуду и нисам могао да верујем да је директор Клиничког центра озбиљан. Кад ме је питао да направим спискове, рекао сам да ми не пада на памет то да радим. Није био љут, само је одговорио: ‘Па добро, не мораш, али немој да браниш никоме да иде’. Он је тражио да на списак ставим одређен број људи, али не могу да насумично да процењујем ко хоће да иде. Ако бих и правио такав списак, могао бих да ставим само себе, а ја први не желим да идем”, наглашава доктор из Клиничког центра.

Свима нам је наговештено да треба да се појавимо на том митингу, истиче он.

“Само ми није јасно, ако бисмо сви отишли, ко би остао у болници с пацијентима”.

С клинике овог доктора још се нико није јавио да у петак 26. маја неће доћи на посао.

“Ако ме неко од запослених обавести да жели да присуствује контрамитингу, одобрићу слободан дан, јер ми је тако наложено, иако сматрам да људи треба да дођу на посао”, каже наш саговорник из УКЦС.

О поменутим списковима, међутим, директор УКЦ Србије проф. др Милика Ашанин, тврди да не зна ништа.

“Заиста не знам о чему колега говори. Нисам тражио никакве спискове од запослених. Лекари и особље имају свој посао, који морају вредно и посвећено да обављају, а све што ја тражим од њих је да раде и да на најбољи начин брину о пацијентима”, каже за Нова.рс проф. др Ашанин.

Подсетимо, директори бројних здравствених установа широм Србије тражили су од својих запослених да присуствују контрамитингу у петак 26. маја. Тако је директор Дома здравља „Др Ђорђе Ковачевић“ у Лазаревцу, Јован Милојевић, слао чак и поруке запосленима у овој установи, да ће сваком ко долази на митинг Српске напредне странке бити „законски регулисано одсуство са посла“.

До закључења овог текста нисмо добили одговоре на питања о списковима, од директора осталих клиника УКЦС, с којима смо покушали да ступимо у контакт.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ана Марковић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар