Почетна » Од главног Вучићевог оперативца до новог челника напредњака: Ко је Милош Вучевић, нови председник СНС?

Од главног Вучићевог оперативца до новог челника напредњака: Ко је Милош Вучевић, нови председник СНС?

од Други Пишу
0 коментар

На предлог председника Србије и досадашњег првог човека напредњака Александра Вучића, на ванредној скупштини Српске напредне странке у Крагујевцу, за његовог наследника на позицији челника те политичке партије одређен је актуелни министар одбране Милош Вучевић.

Избор, међу напредњацима од милоште званог “Вука”, на позицију председника СНС не представља изненађење с обзиром на то да након што је у страначким фракцијским борбама скрајнут Небојша Стефановић, Вучевић постаје неприкосновени број два у хијерархији владајуће политичке организације у Србији.

Вучевић, спада у круг најистакнутијих сарадника председника Вучића и уз Дарка Глишића, председника Извршног одбора СНС, важи за једног од најспособнијих партијских оперативаца.

Управо је то био и разлог што је постављен за министра одбране, јер је реч о ресору који се међу представницима власти сматра перспективним за даље развијање политичке и државничке каријере.

Док ће се Глишић највероватније, као и досад, бавити организацијом странке Вучевић ће као њен председник пак бити гласноговорник и тумач напредњачких политичких ставова у јавности.

Огроман утицај који је имао у странци сада ће постати још већи и значајнији. Наравно, неформални лидер и идеолог странке и даље остаје неприкосновени Александар Вучић, који јој својим ауторитетом омогућава већ дуже од десет година централну позицију у владајућој коалицији коју чине Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије.

Милош Вучевић је рођен 1974. године у Новом Саду. У званичној биографији наводи се да је основну школу “Васа Стајић” завршио у родном граду а гимназију “Јан Колар” у Бачком Петровцу. Дипломирао је на Правном факултету у Новом Саду 1999. године.

Истиче да се до 2012. бавио адвокатуром у породичној адвокатској канцеларији.

Члан Српске напредне странке је од 2008. године. За председника градског одбора СНС изабран је 2011. Потпредседник СНС постао је 2016, а потом је на ту функцију изабран и у новембру 2021.

За градоначелника Новог Сада изабран је у септембру 2012. године након чега престаје да се бави адвокатским послом.

За градоначелника је други пут изабран у јулу 2016, а трећи пут у септембру 2020. године.

„Био је члан Управног одбора Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) од 2015. до 2016. године.

Добитник је више признања, међу којима су и Повеља почасног сенатора Сената привреде Србије из 2014. године.

Исте године добија и награду ‘Капетан Миша Анастасијевић’, која му је уручена као лидеру градске управе, за промоцију европских вредности живота у Новом Саду. Добитник је признања ‘Бела голубица’ у оквиру програма ‘Тесла Глобал форума’.

Носилац је ордена Светог владике Максима Епархије сремске као и грамате признања и захвалности Епархије бачке, за изузетан допринос у развоју духовног и црквеног живота“, истиче у биографији.

Оставку на функцију градоначелника Новог Сада поднео је 24. октобра 2022, а 26. октобра постао је потпредседник Владе Србије и министар одбране.

Foto FoNet Milica Vučković

Г. Влаовић  Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар