Почетна » ОДИХР: На изборни процес негативно утицали притисци и злоупотреба државних ресурса и медија

ОДИХР: На изборни процес негативно утицали притисци и злоупотреба државних ресурса и медија

од Други Пишу
0 коментар

Локални избори, који су одржани у 89 градова и општина у Србији, били су добро спроведени и бирачима су понуђене различите политичке алтернативе, али су на изборни процес негативно утицали широко распрострањени притисци на запослене у јавном сектору, злоупотреба државних ресурса и медија који су фаворизовали владајућу коалицију, изјавио је данас у Београду шеф Посматрачке мисије Канцеларије ОЕБС за демократске институције и људска права (ОДИХР) Ламберто Занијер (Занниер).

Представљајући прелиминарне закључке Посматрачке мисије ОДИХР-а о јучерашњим локалним изборима у Србији, Занијер је на конференцији за новинаре рекао и да је изборни дан „генерално протекао глатко, али да су негативно утицала питања везана за тајност гласања, бројни процедурални проблеми, тврдње о притисцима и куповини гласова, као и изоловани случајеви насиља“.

„Посматрачи ОДИХР-а су у седам одсто посматраних бирачких места гласање оценили негативно због учесталог нарушавања тајности гласања, као и због уређења самих бирачких места. Посматрачи су такође истакли неколико примера озбиљних неправилности, укључујући случајеве куповине гласова и притисака на бираче, као и процедуралне недостатке као што је групно гласање и гласање преко пуномоћника“, казао је Занијер.

Навео је да је поштована основна слобода изражавања и окупљања и да је бирачима понуђен широк дијапазон опција за гласање које представљају широк спектар политичких опција, али је додао да су доминација владајуће странке и фрагментација опозиције „смањили конкурентност на изборима“.

„Употреба различитих имена и бројки за опозиционе листе и неколико листа са називима који звуче слично, које су наводно проглашене да би збуниле бираче, утицали су на могућност бирача да донесу у потпуности информисану одлуку о томе за кога ће гласати“, додао је Занијер.

Он је рекао и да је разноврсна медијска сцена у Србији „дубоко поларизована“ и да је уочено „селективно медијско извештавање, приликом којег је предност дата темама од државног значаја у односу на локална питања, чиме је ограничена информисаност бирача о темама везаним за локалне изборе“.

„Медији јавног сервиса примарно су били усмерени на председника, владу и владајуће странке, док су опозицији омогућили приступ медијима током последњих десет дана пре изборног дана. Национални приватни пружаоци медијских услуга у великој мери фаворизују јавне функционере и владајуће странке, док са друге стране маргинализују и често у негативном светлу извештавају о опозицији“, навео је.

Lamberto Zanijer , šef poslaničke misije OEBS za demokratske institucije Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Бета/Нова

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар