Почетна » Одлука ЕУ: Са Србијом се отварају поглавља 6 и 30

Одлука ЕУ: Са Србијом се отварају поглавља 6 и 30

од admin
0 коментар

Амбасадори земаља чланица на састанку у Бриселу усвојили су заједничку преговарачку позицију ЕУ, о којој је договор постигнут претходно на нивоу радне групе, чиме је практично учињен и последњи корак у процедури за отварање поглавља 6 о компанијском праву и 30 о економским односима са иностранством.

Естонија, као земља председавајућа ЕУ, заказала је међувладину конференцију на којој ће бити отворена нова поглавља за понедељак, 11. децембар, у Бриселу, где се тог дана одржава састанак Савета министара ЕУ. На конференцији ће уз делегацију Србије и Европске комисије, учествовати и представници свих земаља чланица ЕУ.

Закључно са поглављима 6 и 30, Србија ће у преговорима о чланству у ЕУ од понедељка имати 12 отворених поглавља од укупно 35, од чега су два поглавља већ прелиминарно затворена.

Србија је у Брисел доставила и преговарачке позиције за поглавља 33 о буџетским и финансијским одредницама, поглавље 13 о рибарству и 9 о финансијским услугама, али о отварању ових поглавља још није постигнута сагласност између земаља чланица.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар