Почетна » Одржан митинг демократа „Осветлимо Србију“

Одржан митинг демократа „Осветлимо Србију“

од admin
0 коментар

Више хиљада присталица ДС окупило се данас на митингу „Осветлимо Србију“ на Тргу републике, како би изразило незадовољство због рада Владе.

акон митинга на централном београдском тргу, одржана је протестна шетња која је завршена остављањем порука испред зграде Владе Републике Србије.

Како јавља репортер Б92, атмосфера је све време била мирна, присталице демократске странке испуниле су простор између Кнез Михајлове, Коларчеве и Народног позоришта, а није било приметно појачано присуство полиције.

На митинг су осим Београђана, дошли и људи из више градова Србије, што се видело и по транспарентима.

На Тргу је постављена бина, а са разгласа су се пре почетка митинга чуле песме које су и ранијих година обележавале протесте демократа, као што су „Флојд“, „Бандо црвена“, „Слобода-не“, а све време се чују и пиштаљке.

За разлику од ранијих година, нема много транспарената већ се углавном виде заставе у бојама ДС-а, али и једна црвено-бела застава са песницом „Отпора“ и један транспарент са натписом „Готов је“ и сликом премијера Србије Александра Вучића.

Лидер ДС Бојан Пајтић је пре свог говора замолио окупљене за минут ћутања у част страдилима у мајским поплавама и у хеликоптерској несрећи, а је затим рекао да би требало „прво да се вратимо у 2000. годину“.

„Кажу да је су од нас наследили све најгоре. Да ли смо заборавили шта су нам оставили Вучић, Николић, Милошевић? Питам се како би Вучић кукао да је 2000. преузео оно што смо ми преузели. И 2012. године је Србија, као и увек, била сиромашна држава, али је имала најбоље економске показатеље у региону, а у четвртој календарској години владавине СНС имамо најгоре показатеље у региону“, рекао је Пајтић.

Како је истакао, демократе нису за све криве, али јесу за то што су „оним што су радили или што су пропустили да ураде“ дозволил да СНС преузме власт. Пајтић је рекао да је сада „апсолутни приоритет политичка промена“.

„Зато је наша обавеза да срушимо СНС… Они су преко ноћи постали магистри и доктори, преко ноћи су заборавили театрални завет Косову и Шешељу. СНС унапређује све грешке ДС и демократе данас кажу – немамо права ни на једну грешку… Морамо да извршимо промене јер не пристајемо на власт која је за три године успела да нас осиромаши“, рекао је Пајтић рекавши да „батинаши нападају општину по општину“..

Лидер ДС је навео да је председник Владе обећао модерну Србију, а да је окружен незналицама, плагијаторима и фалсификаторима. Како је рекао „све је одговорност Вучића“ и зато ДС тражи његову оставку и сматра да он треба да оде из политичког живота Србије.

„Када Гашић каже да нема одговорности, то је Вучић, када Вулин лаж и то је Вучић, када Зорана Михајловић да 300 интервјуа, а изградња Жежељевог моста стоји, то је Вучић, када Селаковић вређа адвокате, и то је Вучић, и када Вербић понижава професоре, када Стефановић учествује у фарси око , кад Мали прогласи академике за незналице, и то је Вучић и када Ђукановић нападне заштитника грађана“, рекао је Пајтић.

Пајтић је рекао да „их овде има 30.000, а да ће за неколико месеци бити 300.000 људи“, најављујући митинге и у другим градовима.

„Нећемо да ћутимо, надвио се мрак, над земљом, осветлимо Србију“, рекао је Пајтић.

Како кажу у ДС-у, полиција је проценила да је на Тргу током митинга било око 20.000 људи.

Први се са бине обратио глумац Бранислав Лечић, који је поручио да је „све ово нешто познато“, али да му је „срце пуно, јер је ово наше пролеће“.

Лечић је затим прочитао, како је рекао, „писмо тати“ у коме је власти поручио да је ово „почетак борбе проти сејања страха“. Његов млади колега Вујадин Милошевић, који је недавно остао без посла у зајечарском позоришту, затим је рекао да је то „била жртва због слободне мисли“.

„Долазим из забрањеног града у коме владају естрадни менаџер, глад и јад. Зајечар је некада био град рока, добрих људи и позитивне енергије, а сада је град јада и туге, не добијају плате, труднице остају без посла. Ко је дозволио да неписмени медиокритети одлучују о нашим животима“, упитао је Милошевић.

Осим демократа, на митингу су и бивши функционери ДС – лидер Заједно за Србију Душан Петровић и председник Нове странке Зоран Живковић.

„Овде сам данас да бисмо направили мали договор између различитих странка, који је мали корак ка великом договору са грађанима Србије, договору да Србија мора да буде слободна земље и да без праве слободе нема доброг живота“, рекао је Петровић.

Живковић је рекао да је „на Тргу слободе поново српска елита и поштена Србија“, који представљају нову енергију.

„Тога се Вучић највише плаши“, рекао је Живковић.

Он је навео да премијер Србије „већ три године игра руски рулет, али са главама грађана“ и позвао га на одговорност због пада хеликоптера, новог одлива мозгова и страдалих у мајским поплавама.

Након скупа окупљени су кренули у протестну шетњу која је иишла улицама: Коларчева, Теразије, Трг Николе Пашића, Кнеза Милоша, а окупљени су испред зграде Владе у Немањиној оставили поруке Влади Републике Србије.

У порукама се демократе набројале и учинак владе – смањене пензије и плате, укинута слобода независних институција, отерани инвеститори, обезвредјено знање, уведено насиље у политику…

Током шетње, окупљени градјани узвикивали су „Вучићу одлази“, „Ајмо ајде сви у напад“, „Оставке оставке“.

Како јавља репортер Б92, протестна шетња је завршена без инцидената и није било потребе за великим бројем полицајаца.

„Ово је први велики митинг, а биће их по целој Србији, док не одагнамо мрак и осветлимо Србију поново“, рекао је јуче лидер ДС Бојан Пајтић.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је раније да неће бити инцидената због истовременог одржавања скупа Демократске странке и фудбалске утакмице Црвене Звезде и Партизана.

Саобраћај у улицама око Трга Републике је био обустављен у току митинга, али се он сада одвија нормално.

 

Из Демократске странке ОО Гроцка, кажу за Жиг Инфо да је данас са подручја Гроцке на митинг отишло два препуна аутобуса.

-Превоз је био организован за подручје општине Гроцка и на митинг је отишло два препуна аутобуса, плус они који су ишли у приватној режији, саопштили су из ДС-а Гроцка.

Наши дописници су били на лицу места и забележили су следеће фотографије:

Можда ти се свиди

Оставите коментар