Почетна » Они праве НОВИ ДОС

Они праве НОВИ ДОС

од admin
0 коментар

Странке опозиције ових дана ужурбано комбинују како ће на предстојеће изборе и, по свему судећи, чекају нас нова удруживања познатих лица.

Још већу гужву направила је најава премијера Александра Вучића о могућим општим изборима, па су одмах постале актуелне приче и о широким коалицијама странака које иначе немају много тога заједничког.

Најгласнији заговорник „новог ДОС-а“ је ДС, а њен лидер Бојан Пајтић у том савезу види још странке Зорана Живковића, Душана Петровића, Верољуба Стевановића и Бошка Ничића.

– Формираћемо фронт странака које су проевропске, опозиционе и социјално одговорне. То су сви они који су подржавали наше протесте против режима. Нећемо улазити у савезе који би омогућили да нека мала странка уђе у парламент, па после избора оде у коалицију са Вучићем – каже Пајтић за „Блиц”.

Сарадњу са демократама очекује и први човек Нове странке Зоран Живковић, али није баш за „претерану ширину“ у окупљању опозиције.

– Јасно је да нема странака с истим програмима, али би оне требало да буду блиске и с идентичним стратешким циљевима. Окупљање свих који су против Вучића баш не би било логично – додаје Живковић.

Лидер Покрета „Доста је било” Саша Радуловић мисли потпуно другачије.

– Ми ћемо на изборе изаћи самостално, јер нећемо да се понављају старе грешке које су довеле до партократије и партијске државе. У актуелном партијском паразитском систему учествују све странке, како у власти тако и у опозицији – упозорава Радуловић за „Блиц“.

Стручњаци упозоравају да ће бирачи казнити прављење „новог ДОС-а“. Како објашњавају у Цесиду, јасно је да већина опозиционих странака мора да прави неку врсту савеза, али да се ту мора бити врло пажљив.

– Савезе треба правити само када странке чврсто процене да ће у збиру добити више и да, наравно, та коалиција има програмског смисла и да делује сувисло бирачима – прича програмски директор Цесида Бојан Клачар.

Још већи проблеми за опозицију настаће ако избори заиста буду на свим нивоима, а странке које нису у власти немају ни инфраструктуру ни новац да се успешно супротставе СНС и Вучићу.

 

Л. Гедошевић, БЛИЦ

Можда ти се свиди

Оставите коментар