Почетна » Опозиција без идеја, сагледава проблем кроз Вучића

Опозиција без идеја, сагледава проблем кроз Вучића

од admin
0 коментар

Косовска криза, трговински рат, хапшења припадника српске заједнице на северу Косова због убиства Оливера Ивановића, приказ ванредног стања од стране медија који су суштински одређени контролом и интересима власти, пролазе и одвијају се, упркос свом интензитету и битности, без значајније реакције опозиције.

– Питање колико је потребно и могуће да опозиција има јединствен став по питању Косова, али је јако важно да се то не своди искључиво на реакције поводом одређених догађаја. Ако власт има неку стратегију за Косово, а не саопштава нам, опозиционе странке је немају јер нормализацију односа сагледавају искључиво као тему која Вучића одржава на власти, а не као национално питање које захтева шири друштвени консензус – објашњава овај феномен и друштвено догађање Стефан Сурлић, асистент на Факултету политичких наука.

Сурлић за наш лист прецизира да различите идеолошке позиције имају распон од подршке чланству Косова у Интерпол до увођења реципрочних мера за стопроцентне таксе.

– То може бити повод за организовање „унутрашњег дијалога“, који би иницирала опозиција, и који би за разлику од претходног имао неки извештај и конкретне предлоге на столу – закључује саговорник Данаса.

Подсетимо, Покрет слободних грађана направио је опозициони блок мимо оног у којем су Народна странка и остале којима је блиско опредељење да косовски проблем треба оставити у стању каквом јесте, залажући се за замрзнути конфликт. ПСГ, с друге стране, сматра да би Србија требало да престане да се противи чланству Косова у међународним организацијама и да покуша да нормализује односе са косовским Албанцима.

– Драган Ђилас, који је тренутно председавајући Савеза за Србију, дао је изузетно одмерену и рационалну изјаву поводом подизања царина на робу из Србије и БиХ и позвао да у том тренутку није време за политичке поделе већ се овде ради о животу људи на КиМ – истиче за Данас политички аналитичар Бобан Стојановић.

Он оцењује да је, у погледу царина, то добро понашање опозиције, као и да, свакако, не би требало да реагује другачије.

– У погледу осталих ствари, тек ћемо видети шта ће донети наредни дани јер делује да ће криза потрајати, а опозиција ће морати да реагује уколико се настави застрашивање како грађана на Косову, тако и застрашивање грађана у Србији тиме како Косово планира војне акције, упаде и томе слично – истиче саговорник Данаса.

Он додаје да ПСГ има другачији став по питању Косова, али и да су јасно ставили до знања да Вучић злоупотребљава питање Косова и да прави представу од свега.

– ДСС и Народна странка имају тврђи став поводом Косова и имају активности које су усмерене на то питање, мада у протеклих неколико дана нисмо добили неке директније изјаве. За сада делује да опозиција не жели да „подгрева“ у Србији ситуацију око Косова иако их таблоиди и представници власти оптужују да су и они умешани. Остаје да се види како ће се ситуација развијати у будућности – закључује Бобан Стојановић за Данас.

С. Чонградин   Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар