Почетна » ОПОЗИЦИЈА НЕ ОДУСТАЈЕ ОД ТРИ ЗАХТЕВА Ново окупљање у суботу испред Теразијске чесме

ОПОЗИЦИЈА НЕ ОДУСТАЈЕ ОД ТРИ ЗАХТЕВА Ново окупљање у суботу испред Теразијске чесме

од admin
0 коментар

То су данас саопштили представници опозиционог Савеза за Србију (СЗС) и организатори скупа „1 од 5 милиона“. Такође, они су навели и да се овај скуп одржава после одбијања представника власти да разговарају о три кључна опозициона захтева.

– Све ове месеце били смо заједно са грађанима на улицама у више од 100 општина и градова, многи од нас су били говорници, и тај велики, побуњени народ је доживео завршетак прве фазе протеста на величанственом скупу прошле суботе у Београду. Десетине хиљада људи су показали да се не плаше ове власти, и да че се одлучно борити против ње – казао је лидер Двери Бошко Обрадовић.

Он је навео да су се сви заједно усагласили око три главна опозициона захтева: формирање заједничке комисије власти и опозиције за договор о фер и поштеним изборима, избор новог састава РЕМ-а који би био предложен на равноправној основи власти и опозиције, и избор техничког руководства РТС у прелазном периоду како би „медији коначно, а пре свега јавни медијски сервиси, били слободни и за другачије мишљење и за дебату“.

– Закључак свих потписника СзС и организатора протеста „1 од 5 милиона“ који је донет јуче јесте да ако власт не жели да разговара о наша три захтева који су сасвим нормали о изборима и слободи медија, заказали смо протест испред Теразијске чесме, пошто је плато испред Филозофског факултета где смо се окупљали у потпуној блокади због урбанистичког геноцида – казао је Обрадовић.

Он је навео да ће у суботу на протесту јавности бити представљен тим састављен од стручњака који треба да предложи како да се уреди функционисање РТС, РЕМ, и како да изгледају фер избори.

– Ако власт не жели да разговара са лидерима опозиције, имаћемо делегацију стручњака која је спремана да разговара. Ако не жели ни са њима, ни са нама, ако власт неће уопште да разговара, онда је ова власт ван памети, а ми ћемо наставити са изношењем захтева – казао је Обрадовић.

Он је истакао и да већина опозиционих странака није присуствовала колегијуму Народне Скупштине који је одржан пре два дана, јер „није било речи о нашим захтевима, због чега нисмо желели да учествујемо у лажном парламенту“.

Обрадовић је рекао и да позива грађане да се окупе у суботу, „посебно након скандалозног контрамитинга који се одржава сутра“.

– Осуђујемо понашање власти која врши притисак на грађане да напусте своја радна места. Свако ко је уценењ од стране СНС или свог руководиоца на послу, добиће нашу правниу заштити да одбије такав противзаконит захтев. Позвали смо грађане да нам јаве где не могу да остваре своја права, а ми ћемо доћи и евиденти случајеве, како би показали да власт крши закон што људима који су дошли на посао уводи обавезу да иду на митинг. Сутра ће бити дефиле уцењенои људи који су напустили своја радна места – рекао је Обрадовић.

И остали представици посланичких група које бојкотују рад парламента, међу којима су Горан Ћирић, Соња Павловић, Марко Ђуришић, Мирослав Алексић, Владимир Ђурић и Ђордје Вукадиновић, оценили су позив председнице парламента на консултације као неискрен и као фарсу у којој не желе да учествују.

Вукадонвић је изнео мало другачији став, а то је да би опозиција требало да иницира разговоре у Парламету, јер је то, како је оценио, одраз снаге.

Такође, сви они су осудили власт која настоји да доведе људе из целе Србије на сутрашњи митинг и тражили објашњене ко ће платити атуобусе, бину и путарину на наплатним рампама.

Л. Г.   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар