Почетна » Опозиција се поделила око изласка на изборе: ССП неће да учествује у унапред припремљеној крађи, НПС – не можемо да се предамо

Опозиција се поделила око изласка на изборе: ССП неће да учествује у унапред припремљеној крађи, НПС – не можемо да се предамо

од Други Пишу
0 коментар

На синоћњем састанку коалиције је потврђено да опозиција има подељена мишљења око изласка на изборе 2. јуна. Део коалиције Србија против насиља жели да изађе на изборе – Народни покрет Србије, Зелено-леви фронт, Еколошки устанак, Покрет слободних грађана, Ново лице Србије и Демократска странка, док Странка слободе и правде, странка Срце и странка Заједно не желе.

Тепић: Не пристајемо да учествујемо у унапред припремљеној крађи

„Руководили смо се тиме да избора нема 2. јуна. Ниједан од услова који су били приоритет и препоруке ОДИХР-а нису до сада испуњени“, рекла је потпредседница ССП-а.

Људи који су протестовали, истиче Тепић, тражили су од коалиције Србија против насиља да се изборе за изборне услове, а не да пристану на нешто што ће се поново десити јер нема испуњења услова, а то је изборна крађа.

„Ми смо се обавезали 9. марта као чланица коалиције Србија против насиља, са колегама из коалиције НАДА, а на иницијативу Прогласа, да останемо доследни и истрајни у тој бобри за изборне услове и на изборе нећемо изаћи док се ти услови не испуне“, рекла је Тепић и додала да је ово непристајање да се учествује у унапред припремљеној крађи.

Алексић: Не можемо да се предамо

Мирослав Алексић из Народног покрета Србије навео је да резултат гласања коалиције Србија против насиља о изласку на изборе 2. јуна шест према три јер се Демократска приклонила ставу већине.

„До сада смо имали различите ставове, али мишљење већине је прихватано по демократским принципима и правилима нешто што примењујемо у коалицији Србија против насиља“, наводи Алексић и додао да су постигли веома велики резултат иако то можда сада не делује тако.

Алескић је истакао да је крађа показана свету и рекао да су тражили да се избори одложе за 2. јун.

„Не можемо да се предамо и не можемо да кажемо борићемо се против овог узурпаторског, манипулаторског система тако што ћемо одустати од борбе“, навео је Алексић.

Ђорђевић: Ово нису први избори који су непоштени и неслободни

„Не бих рекла да прихватамо понуду, јер то изгледа као да смо нечим трговали. Ово нису први избори који су непоштени и неслободни, Србија се води као аутократија од 2014. године“, рекла је Биљана Ђорђевић из Зелено-левог фронта.

Она је истакла да од када се бави политиком, односно од 2018. године, прича о слободним условима је нешто око чега се опозиција окупљала.

„Одлука и 2020. годинео бојкоту није била питање морала него стратегије, која је дала боље резултате на парламентарним изборима, али је оставила локалне самоуправе празне и то је допринело лакшим манипулацијама бирачким списком, што нас је сада дочекало“, објашњава Ђорђевић.

Навела је и да нису срећни што цела коалиција није донела одлуку о изласку на изборе.

Јовановић: Не излазимо на изборе

Милош Јовановић из Новог ДСС рекао је да му „не пада на памет“ да изађе на изборе.

„Не знам да ли сам био довољно јасан. Не пада ми на памет. Имаћемо сутра председништво странке. У принципу се људи из председништва слажу сви. Мислим да је ствар много озбиљнија него што нам се чини данас“, каже Јовановић.

Како наводи, Александар Вучић је демантовао Ану Брнабић рекавши да још није одлучено да ће избори бити обједињени.

„То потврђује да се они играју са нама. Не пада им на памет да поправе или раде на поправљању изборних услова. И тај трећи услов, који није био везан за датум, то је захтев да буду обједињени избори… и 1. и 3. априла рекли смо да услове треба испунити и помињали смо јесен. Испоставило се да је то једино могуће решење“, истиче Јовановић.

Поповић: Поштоваћемо одлуке свих партија, али настављамо нашу борбу

Иванка Поповић из ПроГласа рекла је да „ПроГлас ради оно због чега се окупио“.

„Покушавамо да помогнемо да се промене не само изборни услови, већ услови у којима живимо. Боримо се да институције раде оно што треба да раде, али и да се не заборави оно што је урађено у протеклом времену, и због тога је и снимљен филм „Системска превара““, каже.

Што се ПроГласа тиче, додала је, „нема и неће бити промена у ономе што радимо, боримо се и настављамо да се боримо“.

„Кроз околности, од када смо настали па до сада, било је природно да се укључимо и у изборни процес. Међутим, ми нисмо политички актери, ми смо иниијатива. Ми ћемо поштовати одлуке свих партија, али настављамо нашу борбу. Како, како буде могуће и где нам буде дозвољено. У изборним условима, показало се да ни сале за издавање нису свима доступне, па је питање хоћемо ли опет у парку радити? Ту смо, спремни смо на разговор са свима и на то да помогнемо“, каже она.

Јасно смо рекли, додала је, „и да се у овим околностима залажемо за изборне услове“.

„Није време за бирање страна јер је веома тешка ситуација. Грађани ће сами донети одлуку шта ће урадити, и то је важно, да људи могу самостално да донесе одлуке, да нису социјално уцењени, мислим да сваки појединац мора да сам донесе ту одлуку за себе шта ће урадити на наредним изборима“, рекла је.

Direktno: Šta će opozicija odlučiti o izborima? Foto: N1

Нова.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар