Почетна » ОПОЗИЦИЈА У ДЕБЕЛОМ МИНУСУ А кампања само што није почела

ОПОЗИЦИЈА У ДЕБЕЛОМ МИНУСУ А кампања само што није почела

од admin
0 коментар

У кампању за локалне и покрајинске изборе већина опозиционих странака улази значајно осиромашена, а некима су чак блокирани рачуни.

У најтежој ситуацији свакако су Демократска странка, која је у минусу више од 73 милиона динара, и Либерално демократска партија, чији дугови иду преко 13 милиона динара.

Рекордер у дуговањима је ипак УРС, са минусом од 141 милион. Иако странка Млађана Динкића и данас званично постоји, он је давно ставио катанац на браву, па су у проблему “само” повериоци, који ће дуговања тешко наплатити.

Демократе тврде да ће, и поред свега, имати пара за нову кампању.

– Кампању ћемо финансирати од средстава из буџета за кампању и од донација. Не планирамо скупу кампању, нити за локалне изборе има потребе за тим. Кандидати су нам највећи адут, а разговори с грађанима биће најважнији – каже за “Блиц” Александра Јерков, портпаролка ДС.

Кенан Хајдаревић из ЛДП каже за “Блиц” да је та странка направила план отплате дугова од прихода у општинама у којима има одборнике. Он, ипак, није могао да прецизира којим темпом ће враћање дугова ићи.

– Имамо одборнике у преко 70 општина. Чак и у Скупштини Војводине једног. Иако је он прешао у ДС, по закону новац из покрајинског буџета иде на рачун странке – истиче Хајдаревић.

На питање како ће платити локалну и покрајинску кампању, он наводи да су сви општински одбори задужени да направе свој план, укључујући и део око финансирања.

– Кредит нисмо подизали ни за последње републичке изборе тако да ћемо се и овог пута ослањати само на прилоге чланова и симпатизера, у складу са законом – закључује Хајдаревић.

Ништа од скупе кампање
Политички аналитичар Дејан Вук Станковић каже за “Блиц” да поштапалица “како знају и умеју” најбоље описује начин на који ће опозиционе странке прикупити новац за предстојећу кампању.
– Мали су изгледи да обезбеде онолико пара колико су успевали док су били на власти. Кампање ће свакако бити скромније. У том случају нема наручиваних емисија, скупих ТВ спотова, већ се кампања заснива на директној комуникацији са грађанима, што је много јефтиније – објашњава Станковић.

Социјалдемократска странка Бориса Тадића је у нешто бољој ситуацији. Рачун СДС није у блокади и, како кажу, неће ни бити. Ипак, неће им бити лако да обезбеде новац.

– Ова влада је одлучила да лошим Законом о финансирању политичких субјеката физички уништи опозицију, а то говори о њиховом страху и политичкој немоћи. И ова кампања неће бити фер политичка борба, већ борба финансијски и медијски уништене опозиције и власти која ће своју политичку неспособност покушати да надомести финансијском надмоћи – наводи Константин Самофалов из СДС.

У Демократској странци Србије јуче нису одговарали на позиве и поруке “Блица”.

Ивана Мастиловић Јаснић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар