Почетна » Опозиција ушла у РЕМ да преда одштампане оставке, Зекић закључала врата

Опозиција ушла у РЕМ да преда одштампане оставке, Зекић закључала врата

од Други Пишу
0 коментар

Представници опозиционих странака у 11.55 окупили су се испред РЕМ-а, где предају оставке чланова Савета те институције. Након краћег говора, ушли су у зграду те институције, али су врата просторија РЕМ-а била закључана.

„Окупили смо се како би се члановима те институције предали одштампан и спреман текст оставке. Реч је о захтеву са Протеста против насиља. Наша јавност је претходну деценију преплављена насиљем и мржњом, што долази са телевизија са националном фреквенцијом. У програмима уживо, попут телевизија Хепи и Пинк, позивало се на убиства, махало пиштољима, приказивани су најстрашњи призори мртвих људи, пребијања, убијања… Управо је ова институција надлежна и одговорна да ово спречи. Ми овде не говоримо о инциденту или пропусту, већ о системском нераду и одбијању да се на било који начин мешају у свој посао“, рекао је Радомир Лазовић, један од лидера НДБГ.

Он је навео да једини одговор који чланови Савета РЕМ-а могу да ураде су оставке и навео да се тражи и одузимање националних фреквенција ТВ Пинку и Хепију.

Лазовић је подсетио и на све захтеве које је опозиција изнела на протесту и подсетио да су јуче од председника Скупштине Владимира Орлића затражили хитну седницу Скупштине Србије.

Он је поручио да власт има рок до петка да испуни захтеве и најавио да ће, у случају да то не уради, протест бити одржан у петак у Београду у 18 сати, али и у другим градовима у Србији.

Мариника Тепић, потпредседница ССП, показала је испред РЕМ-а како изгледају одштампане оставке чланова Савета те институције.

Она је заједно са Драганом Ракић, посланицом ДС, покушава да предаје оставке, али су, како тврде присутни, просторије закључане.

„Као што смо јуче дошли испред затворених врата код председника Скупштине, РЕМ је закључао просторије“, рекла је Ракић.

Један од запослених који им је на кратко отворио врата, рекао им је да морају да закажу.

„Најавите се“, навео је он.

Санда Рашковић Ивић, Тепић, Ракић и Јелена Јеренић из НДБГ залепиле су оставке на улазна врата у РЕМ.

„Тражимо оставке Оливере Зекић и свих чланова Савета. Ови људи су поред режима криви што су насиље и мржњу ушли у сваки дом, због непоступања по закону или кршења закона. То је један од захтева грађана са мирног и достојанственог протеста. Не тражимо само оставке РЕМ-а, већ и одузимање националних фреквенција телевизијама које су фабрике зла и промотери насиља Хепи и Пинк“, рекла је Тепић и додала је да је са Пинка контаминирано цело друштво.

„Дошло је пет посланица да преда пет папира. Ти храбри чланови РЕМа и та храбра Оливера Зекић није смела да их прими. Очекивали смо минимум етике, савести… да ми не треба ово да радимо, већ да они сами поднесу оставке. Сведочили сте колико су храбри, да су закључали врата“, навела је она.

Тепић је рекла да није очекивала овакав зид страха, мада је претходних дана владала паника.

Јеринић је рекла да им је речено да писарница не ради.

„Ми смо оставке залепили. Није ово први пут. Јуче председник Скупштине није прихватио захтев за сазивање седнице, иако је 84 посланика тај захтев потписало“, додала је она.

Ракић је изјавила да Орлић није имао храбрости да прими своје колеге.

„Данас видимо затворена врата још једне институције која се финансира новцем грађана. Да институције имају широм отворена врата за све грађане, а не да буду закључана“, рекла је Ракић.

Рашковић Ивић наводи да је ово као психијатар очекивала.

„Неко ко је укључен јако интензивно у ментално тровање народа, ко затвара очи пред оним шта се дешава пред малим екранима, а то управо ради Зекић и њено друштво, сигурно није имао намеру и неће и не може да прими некога ко ће га са тим суочити. Исто као када психијатар психотичном човеку каже да са њим нешто није у реду, он то не прихвата“, рекла је потпредседница НС.

Подсећамо, јуче је опозиција одржала састанак на ком је договорено да ће данас затражити оставке свих чланова Савета те институције и доставити им текст оставки.

У четвртак ће отићи испред зграде Владе у време одржавања седнице и у Немањину 11 однети оставке за министра Братислава Гашића и директора БИА Александра Вулина.

Све време ће грађане позивати на нови протест, који је планиран за петак.

Подсећамо, у понедељак је у Београду, Новом Саду и више других градова у Србији одржан протест против насиља, а само у престоници окупило се више од 50.000 грађана.

На протесту није било политичких говора, али јесу прочитани кључни захтеви – моментална смена свих чланова РЕМ-а, хитно укидање емитовања ријалити програма који промовишу насиље, агресију неморална понашања на телевизијама са националном фреквенцијом. Забрана штампаних медија који својим садржајем промовишу насиље и агресију, објављују лажне вести и крше новинарски кодекс. Смена руководства РТС због емитовања програма који афирмишу насиље, агресију и криминал. Одузимање националне фреквенције телевизијама Пинк и Хепи. Смена министра унутрашњих послова Братислава Гашића и директора БИА Александра Вулина и одржавање седнице Скупштине на којој ће се размотрити поверење Влади Србије.

Протест су организовали Демократска странка, Народна странка, Зелено леви фронт / Не давимо Београд, странка Заједно и Странка слободе и правде / Покрет слободних грађана / Синдикат Слога / Покрет за преокрет – Уједињени.

Foto:ne davimo beograd

Наташа Латковић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар