Почетна » ОПСАДА ЗБОГ СРЕБРЕНИЦЕ Три ризична скупа у центру Београда у исто време

ОПСАДА ЗБОГ СРЕБРЕНИЦЕ Три ризична скупа у центру Београда у исто време

од admin
0 коментар

Безбедносне службе данас ће одлучити да ли ће забранити сва три најављена скупа у центру Београда поводом 20-годишњице злочина у Сребреници.

Невладине организације и грађани организују акцију „7.000“ у част жртвама Сребренице

Наиме, акција “7.000”, коју је покренуо новинар Душан Машић а потом подржале бројне невладине организације, припрема се већ недељама преко друштвених мрежа.

Међутим, до проблема је дошло када је најпре прекјуче лидер радикала Војислав Шешељ позвао своје присталице да се „придруже“ том скупу, а потом су јуче слично урадили и председница ДСС Санда Рашковић Ивић и лидер покрета Двери Бошко Обрадовић. Они се противе да се у центру Београда на такав начин ода пошта убијеним сребреничким жртвама.

Противе се обележавању сребреничког злочина у Београду: Десничарске организације

– МУП у сарадњи са БИА ради детаљне безбедносне процене и испитују се могућности нереда с обзиром на то да су странке деснице позвале своје присталице да се “придруже” акцији. Како овог пута немамо контраскупове одвојене и на другим местима, већ сви они намеравају да дођу у 11.07 сати у суботу испред Скупштине, јасно је да постоји опасност од нереда. Уколико се закључи да је немогуће обезбедити да све протекне у најбољем реду, забранићемо одржавање сва три скупа – каже наш извор из српских безбедносних служби.

Како сазнајемо, процењује се колико је изводљиво да кордони полиције држе одвојене учеснике три скупа и да не дође до инцидената, нарочито имајући у виду чињеницу да поједине присталице СРС немају никакав проблем с тим да буду приведени и процесуирани.

Наиме, акција у организацији Иницијативе младих за људска права, које су подржале “Жене у црном”, Фонд за хуманитарно право, “Јуком”, Хелсиншки одбор за људска права и друге НВО, предвиђа да 7.000 људи легне на плато испред парламента и тако подсете симболично на број страдалих у Сребреници.

Шешељ се огласио наводећи да ће се радикали одазвати масовно позиву на акцију. Он је позвао присталице да се обуку у црно и да понесу што више традиционалних, црних, четничких застава с натписом “С вером у Бога, слобода или смрт!”. ДСС и Двери позвали су присталице да обележе страдање српског народа, „усправно стојећи пред својим прецима и потомцима“.

ЕП усвојио резолуцију
Посланици Европског парламента усвојили су јуче у Стразбуру резолуцију о Сребреници, у којој се оштро осуђује злочин у Сребреници означен као геноцид. Резолуцијом је такође осуђено руско стављање вета на британски предлог резолуције у Савету безбедности УН.
Представнички дом САД такође је јуче усвојио резолуцију о Сребреници, у којој се реч „геноцид“ помиње 14 пута.

Чињенице о комеморацији

– Више од 90 страних делегација
– Међу званицама ће бити бивши председник САД Бил Клинтон, бивша државна секретарка САД Медлин Олбрајт, висока представница ЕУ Федерика Могерини, премијер Турске Ахмет Давутоглу, јорданска краљица Нур…
– Председници Словеније, Хрватске, Црне Горе и Македоније Борут Пахор, Колинда Грабар Китаровић, Филип Вујановић и Ђорђе Иванов
– 16 званичника ће говорити на скупу, сваки по сат и по
– Између 50.000 и 70.000 грађана присуствоваће комеморацији
– Више од 2.000 полицајаца бринуће о безбедности
– Више од 700 новинара пратиће Сребреницу

Вучић: Идем у Поточаре
Премијер Србије Александар Вучућ изјавио је јуче у Бриселу да ће дефинитивно ићи на комеморацију сребренчким жртвама у Поточаре, упркос лошим безбедносним проценама. Наиме, српске безбедносне службе имају сазнања да су међу хиљаду људи који ће из Новог Пазара ићи у Сребреницу и припадници екстремне навијачке групе „Торцида Санџак“. Та група, позната по песмама у којима позива да се злочин у Сребреници не заборави, спрема акцију против премијера Вучића.

Бојана Јеловац   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар