Почетна » Општина Чајетина поклонила Хиландару 70 хектара земљишта на Златибору

Општина Чајетина поклонила Хиландару 70 хектара земљишта на Златибору

од Други Пишу
0 коментар

Председник општине Чајетина Милан Стаматовић уручио је на Златибору игуману манастира Хиландар архимандриту Методију одлуку о додели 70 хектара општинског земљишта.

Земљиште је додељено манастиру Хиландар ради реализације научно – образовних кампова, који би прерасли у образовну установу у оквиру система средњошколског образовања Србије, пренели су медији.

Захваливши општини и Стаматовићу на вредној донацији, архимандрит Методије је рекао да се он и монаси са Хиландара на Златибору годинама осећају као код куће.

„Земљиште никада неће бити отуђено од српског народа већ ћемо се потрудити да му дамо највећи духовни и национални смисао“, нагласио је архимандрит.

Ово је први пут у историји да манастир Хиландар добије свој метох (имање) на територији Златиборског округа, а уједно и највеће имање у целини које поседује црквена институција у овом делу Србије.

Одлуци о додели земљишта Хиландару претходиле су трогодишње активности на разради идеје да манастир формира образовни камп који ће временом прерасти у образовну институцију у оквиру школског система Србије, објаснили су у општини Чајетина.

Срна/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар