Почетна » Вучић одликовао Кона, Несторовића, Пелемиша, новинаре Пинка, РТС и Блица

Вучић одликовао Кона, Несторовића, Пелемиша, новинаре Пинка, РТС и Блица

од admin
0 коментар

 

Орденом Карађорђеве звезде првог степена одликовани су доктори Предраг Кон и Мијомир Пелемиш, док је Орден Карађорђеве звезде другог степена припао докторима Бранимиру Несторовићу, Срђи Јанковићу, Браниславу Тиодоровићу, Даници Грујичић и Горану Стевановићу.

Вучић је Орденом Карађорђеве звезде трећег степена одликовао докторе Ивану Милошевић, Небојшу Лађевић, Марију Здравковић и Радмилу Јанковић.

Златну медаљу за заслуге добили су Јелесије Радивојевић, бригадни генерал и пуковник Радивоје Анђелковић, командант привремених болница „Београдски сајам“ и „Арена“.

Друштву заслужних у борби против ковида придружила се и једна спремачица, односно хигијеничарка на Клиници за инфективне болести Клиничког центра Србије, Ана Стојковић, али и Бранко Антић, таксиста из Београда.

Златне медаље добили су и институције које су се истакле у борби против ковид-19, као и људи који су на њиховом челу попут директора КБЦ Драгиша Мишовић Владимир Ђукић или ВМЦ Карабурма Иво Удовичић.

Од новинара овим признањем награђени су новинар Пинка Младен Мијатовић, новинарке РТС Ана Стаменковић и Ивана Божовић и њихов колега са јавног сервиса Владимир Законовић, као и новинарка Блица Милица Марковић.

Орден заслуга за одбрану и безбедност трећег степена додељен је Драгану Коруги, а Сребрна медаља за храброст – Бориславу Крњајићу и Тому Зорзићу.

Сребрне медаље за заслуге добили су Срђан Лазић, Петар Ћурчић, Милан Младеновић, Милан Јовановић, Негован Иванковић, Момчило Марић, Мирослав Љиљак, Горан Петровић, Јовица Дељанин и Далиборка Радишић, док је Златну медаљу за ревносну службу добио Зоран Смиљковић.

Постхумно признање добило је 13 лекара, међу којима је и Миодраг Лазић из КЦ Ниш, одлукован Орденом Карађорђеве звезде првог степена.

Премијер Луксембурга Ксавијер Бетел и сликар Николај Мухин, који је осликао Храм Светог Саве, такође, су на листи награђених.

Вучић је данас Орденом заслуга за одбрану и безбедност одликовао полицајца Небојшу Апостоловића, тешко повређеног током јулских протеста испред Скупштине Србије у Београду.

Апостоловићу који је припадник Управе криминалистичке полиције Полицијске управе за Београд, током протеста 8. јула су тешко повређене ноге.

Министарство унутрашњих послова је саопштило да је поводом Дана примирја у Првом светском рату Апостоловић одликован је за „узорно и часно извршавање дужности и задатака у областима одбране и безбедности“.

„Велика ми је част што сам одликован овим орденом, јер је то један од највиших признања за полицијску професију“, рекао је Апостоловић и истакао да га то одликовање обавезује да се „још енергичније и снажније“ бори против криминала.

Дан примирја у Првом светском рату се обележава у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када су силе Антанте потписале примирје са Немачком и тиме окончале Први светски рат.

Кон: Сви који се боре против епидемије су у борби за одбрану отаџбине

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је данас да одликовање Карађордјеве звезде првог реда, које је добио поводом Дана примирја у Првом светском рату, за њега представља „част и огромну одговорност“, као и да га посвећује својој породици.

Кон, који се обратио у име свих који су одликовани због учешћа у борби против епидемије корона вируса, рекао је да су данас само прочитана имена одликованих а да ће уручење бити посебно организовано у бољим условима.

Кон је рекао да су међу одликованима и здравствени радници и они који то нису, али су помагали у борби против епидемије, као и да је постхумно одликовано 12 лекара и једна медицинска сестра који су живот изгубили у борби против ковид-19.

„У време када је пандемија у великом налету у нашој земљи свима који бране животе наших грађана треба да захвалимо. Сви они су у борби за одбрану наше отаџбине тако што брину о оболелеима“, казао је Кон.

Он је рекао да је историјски данас Дан примирја којим је завршен Први светски рат, да симболички ово није дан славља али је време части и време да се ситуација преокрене у борби против корона вируса.

Због мера против епидемије, објављивању имена одликованих поводом Дана примирја у Првом светском рату у председништву су били присутни још само председник Србије Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић, док су се неки од добитника признања обратили видео порукама.

Одликоване медицинске сестре из Новог Пазара и Сјенице

Нови Пазар,Сјеница – Поводом Дана примирја у Првом светском рату, председник Србије Александар Вучић одликовао је Муамеру Турковић, медицинску сестру у новопазарској Општој болници, и постхумно Славицу Гујаницу, из Дома здравља у Сјеници. Обе су одликоване златним медаљама за заслуге.

Турковићева је, наводи се у саопштењу, одликована због изузетних заслуга и доприноса у спровођењу активности на спречавању ширења заразне болести цовид 19.

Јавности је постала позната, када је девојчици,која је имала напад гушења и кашља, терапију укључила испред зграде Дечијег одељења, на којем су тада били смештени пацијенти инфицирани корона вирусом.

Славица Гујаница је постхумно добила признање за „изузетне заслуге и дела личног херојства у лечењу и заштити становништва Републике Србије“. Она је, средином јула, преминула од последица изазваних корона вирусом.

ФоНет, С. Новосел/Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар