Почетна » Орлић злоупотребом спречава опозицију да предлаже законе

Орлић злоупотребом спречава опозицију да предлаже законе

Саопштење за јавност

од Други Пишу
0 коментар

Српска напредна странка заказивањем седница по хитном поступку, врши злоупотребу рада Народне скупштине Републике Србије како предлози закона опозиције никада не би дошли на дневни ред седница. Наиме, уколико се седнице закажу по хитној, уместо по редовној процедури, опозиција нема могућност утицаја на дневни ред и могућност да се на њему нађу предлози закона које смо припремили.

“Упозорили смо Владимира Орлића да смо свесни да злоупотребљава своја овлашћења како опозиција не би могла да предлаже своје предлоге закона. Овде се не ради о томе да ли ће неки закон бити усвојен, СНС има већину, може увек гласати против, већ се злоупотребама опозиција спречава да грађанима представи своје законе и решења за проблеме друштва.” – изајвио је Радомир Лазовић, председник Зелено-левог клуба, Не давимо Београд, и додао:

“Ако је тако моћан како покушава да нам се представи, зашто се СНС плаши да на дневни ред Народне скупштине стави предлоге о побољшању живота људи, регулисању и контроли станарина, малим платама, поскупљењима, пореским олакшицама или порезу на екстра профит? За шта друго треба народни посланици да служе него за предлагање закона, без обзира да ли су опозиција или власт? Нама се то злоупотребом онемогућава”.

Закони које је до сада предложио Зелено-леви клуб, Не давимо Београд, а то је случај и са свим другим опозиционим посланичким клубовима, показују да се Српска напредна странка и Владимир Орлић плаше да се у јавности говори о томе да Србија није никакав економски тигар, већ да је друштво са највећим економским разликама укојем велики број људи једва преживљава, а група појединаца углавном блиски СНС-у располаже са огромним богатством.

Закони које је до сада предложио Зелено-леви клуб, Не давимо Београд:

– Закон о закупу станова и кућа за становање и контролисаној закупнини – За решавање кризе настале због огромног пораста цене станова, Не давимо Београд предлаже да се по узору на велики број земаља Европске уније и у Србији уведе контролисана закупнина станова која би дала сигурност и станодавцима и станарима.

– Допуна Закона о порезу на доходак грађана – који је део нашег пакета за решавање стамбене кризе и предвиђа ослобађање пореза на доходак грађана за изнајмљивање једног стана са контролисаном станарином.

– Закон о ванредном кризном порезу на добит правних лица – порез на екстра профит остварен у време кризе у трговању енергентима, али и трговином оружјем односно коцком и клађењем.

– Измене Закона о порезима на имовину – по којима би грађани били ослобођени плаћања пореза на породични дом, односно на 20 квадрата по члану породице.

Не давимо Београд

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар