Почетна » Оснивач СНС који је због Рио Тинта изостављен са изборне листе: Посланици дозволили да буду крпа којом се брише под

Оснивач СНС који је због Рио Тинта изостављен са изборне листе: Посланици дозволили да буду крпа којом се брише под

од admin
0 коментар

 

Казна је уследила само месец дана, након што је отворено подржао протесте грађана против пројекта Рио тинта и ископавања литијума и након што је најавио да ће потписати иницијативу невладине организације „Крени-Промени“ да се забрани ископавање литијума на територији Србије.

Кап је прелила чашу када је Стојмировић обишао и разговарао са “камперима “испред Председништва Србије.

“Не знам шта су прави разлози због којих се нисам нашао на изборној листи странке чији сам један од оснивача, али верујем да то има везе са подршком коју сам дао мештанима у долини реке Јадар и грађанима који су протествовали због доласка Рио Тинта. Верујем и да су мом изостанку са листе допринеле и моје дискусије у скупштини Србије које су одударале од доминантних дискусија мојих колега. Али ја рачунам да сам се положући заклетву у парламенту обавезао да ћу радити све у интересу грађана Србије и тако сам се и понашао. Мислим да је то и допринело да не будем на листи”, каже Стојмировић за Данас, наводећи стих из песме Бранка Миљковића – уби ме прејака реч

Напомиње и да они који су креирали напредњачку листу вероватно сматрају да он не може да испуни оно што се очекује од будућег парламента и да има оних кадрова СНС који ће то боље од њега да спроведу.

“Нема разлога за кукњаву, иако је људски да ми је криво што нисам на листи. Уосталом ја сам своје студенте учио да онај ко је вођа има и обавезу и право да изабере тим са којим ће да сарађује и да у том тиму буду људи у које има поверења. Се што они буду урадили његова је заслуга, односно његова кривица”, каже саговорник Данаса.

На питање да ли из ове перспективе сматра да га је погрешио због подршке протестима и да га је то коштало новог посланичког мандата, он истиче да је обавеза сваког патриоте и родољуба да води рачуна о Србији и да је сачува онакву какву је добио од својих предака, да је побољша и да је тако побољшану да на управљање потомцима.

А Рио Тинто је, каже, по много чему проблематична компанија за Србију. Подвлачи да је обавеза сваког човека да сачуна животну средину ,а да је Србија распродавала рудна и друга богатсва од 2 000. године наовамо, па данас као последицу таквог управљања грађани купују воду за пиће.

На питање да ли је о изостанку са листе СНС разговарао са лидеом странке Александром Вучићем, каже да није и да није од оних који ће да кукају.

“Примио сам то здраво за готово. Постоје и друге ствари које могу да преузмем, могу да будем министар, саветник и слично. Имам име, али ако ћемо да будемо искрени посао посланика је много девалвиран и улога посланика није сада за похвалу. За пад рејтинга посланика не кривим ни Вучића, ни преходну власт. Криви су сами посланици који су дозволили да спадну на тако ниске гране, да буду крпа са којом се брише под. Ја сам се трудио да будем достојан заклетве коју сам положио, а био сам посланик у пет мандата”, закључује у разговору за Данас професор Љубиша Стојмировић.

Он додаје да је његова мисија заправо хуманитарна акција поклањања бесплатних књига школским библиотекама из неразвијених крајева Србије. За тај хуманитарни рад награђен је Светосавском наградом ове године.

М. Р. М.   Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар