Почетна » Открива се споменик Дражи Михаиловићу: Улица блокирана, са разгласа четничке песме, полиција зауставила противнике

Открива се споменик Дражи Михаиловићу: Улица блокирана, са разгласа четничке песме, полиција зауставила противнике

од Други Пишу
0 коментар

У Брегалничкој улици у Београду отвара се спомен соба и открива споменик Драгољубу Михаиловићу. Улица је блокирана, а окупио се велики број људи. Активисткиња Аида Ћоровић и представници Жена у црном су код Кајмакчаланске улице и полиција их спречава да приђу.

Како јавља репортерка Н1 са разгласа се чују четничке песме, а неки од присутних носе мајице Равногорског покрета.

Међу окупљенима су, између осталих, Војислав Михаиловић, Матија Бећковић, Миша Вацић и Млађан Ђорђевић.

Иницијатива младих за људска права овакав чин види као последњу фазу нормализације четништва и четника као хероја и родољуба. Што кажу, није у складу са историјским чињеницама.

„Оно што знамо за Драгољуба Михајловића јесте да је он не само ратни злочинац, него и да је дуго година вршио колаборацију, односно, да је сарађивао са окупаторима“, рекао је Марко Милосављевић из Иницијативе младих за људска права.

Полиција зауставила противнике отварања Спомен – музеја Дражи Михаиловићу

Припадници интервентне јединице полиције и полицијске бригаде зауставили су данас поподне, на углу Кајмачаланске и Брегалничке улице, неколико активиста који се противе отварању Спомен-музеја Дражи Михаиловићу, а међу њима је и Аиду Ћоровић, јавио је репортер ФоНета.

Неки људи у Михаиловићу виде хероја, али постоје историјски документи и извори и пресуде о којима не може да се полемише, рекла је она.

Ћоровић је истакла да је Михаиловић недвосмислено био колаброциониста окупатора у Другом светском рату и да у том смислу он симболише најмрачније стране историје.

Otkrivanje spomenika Draži Mihailoviću Foto:N1

Н1, Фонет/Нова

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар