Почетна » ОТКРИВАМО Дачић крши забрану запошљавања

ОТКРИВАМО Дачић крши забрану запошљавања

од admin
0 коментар

Министарство спољних послова, упркос забрани запошљавања у јавном сектору и прокламованој штедњи, расписало је конкурс за десет нових радних места.

У Министарству спољних послова има вишка запослених, али то није била препрека да се распише конкурс за девет нових позиција, а десет извршилаца.

Конкурс је расписан 20. октобра, а најбољи кандидати ће бити примљени на неодређено време.

Послодавац није марио за рационализацију и штедњу која би требало да буде на снази на свим нивоима.

Како стоји у пријави за конкурс, траже се млађи саветник у Групи за интерну ревизију, виши саветник у Одсеку за непокретну имовину и грађевинске послове, млађи саветник у Одсеку за безбедносне припреме и анализе, млађи саветник у Политичком архиву, млађи саветник у Дипломатском архиву, млађи саветник у Одсеку за јавну дипломатију, два референта у прес служби, референт у Одсеку за ликвидатуру, референт у Одељењу безбедности.
Извор „Блица” из МСП-а каже да запослени страхују да је реч о наставку праксе претходног министра Ивана Мркића који је бесомучно запошљавао, што партијске кадрове, што децу, рођаке и љубавнице утицајних политичара.

– Сећате се приче о старлетама. Ту је гомила неких људи који су се накупили у претходне три, четири године. Има превише запослених, а плашим се да се с оваквом политиком никада нећемо решити тих вишкова – каже наш саговорник.

Осим тога, искусне и прекаљене дипломате су потпуно пале у сенку скоројевића у МСП, па је ова некада престижна информација постала место за удомљавање страначких кадрова.

У МСП кажу да је конкурс расписан због потреба службе и да је Влада Србије дала сагласност.

– Од када је Дачић министар, престао је радни однос за 139 особа које су радиле што на одређено што на неодређено време. То је довело у питање функционисање Министарства. Морали смо да распишемо конкурс за најургентнија места – каже за „Блиц” генерални секретар МСП Вељко Одаловић.

Он објашњава да су запослени који су отишли из Министарстава захтевали замену, а да у Министарству није било оних који би могли да дођу на та места.

Како су запошљавали министри
За више од пет година Вук Јеремић је запослио 169 особа, за мање од две године Иван Мркић је запослио 288 људи, док је од почетка мандата до данас Ивица Дачић запослио 16 особа. Како тврди Вељко Одаловић, сви запослени у Дачићевом мандату преузети су из других државних органа.

Продужена забрана
Влада Србије ће продужити забрану запошљавања у јавном сектору до краја марта 2016. године, а разлог је кашњење с отказима и рационализацијом броја запослених који примају плату из буџета.

Ивана Мастиловић Јаснић      Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар