Почетна » ОТКРИВАМО Избори 20. децембра

ОТКРИВАМО Избори 20. децембра

од admin
0 коментар

Александар Вучић неће спровести најављену реконструкцију Владе, која се очекивала до 27. априла, сазнаје „Блиц“ у премијеровом кабинету.

У новој влади места само за СНС: Александар Вучић

Тако нико од министара неће бити смењен за годишњицу Владе и сви ће на функцијама сигурно остати, али само до децембра. Вучић планира да се на јесен распишу локални и избори у Војводини за 20. децембар, а није искључено да истог дана буду одржани и ванредни парламентарни избори, открива „Блиц“.

– Иако Вучић данас тврди да не размишља о ванредним изборима за Скупштину Србије, нико не би требало да се изненади ако би се они одржали у децембру. Прво, премијер је свестан да актуелни састав Владе не може да одговори на све економске и спољнополитичке изазове. Друго, локални и покрајински избори сигурно ће изазвати велике трзавице између СНС и СПС, што ће додатно угрозити рад Владе. И треће, Вучић трпи све већи притисак из своје странке да СНС више не треба да дели власт ни са ким – каже саговорник „Блица“ близак премијеру.

Он објашњава да ће Вућић због тога бити под великим притиском да иде и на ванредне парламентарне изборе, иако то неће наићи на одобравање ни Запада, ни Русије, ни међународних финансијских институција.

– Ако 20. децембра буду одржани и парламентарни избори, нову владу формираће само СНС и оне странке које се нађу на њиховој листи. Кабинет ће бити састављан јако брзо, до Нове године или најкасније Божића 2016. године – каже наш саговорник.

Од додаје да, уместо смена министара, Вучић планира да до годишњице Владе 27. априла заврши неколико важних економских ствари.

– То су потписивање уговора о почетку изградње „Београда на води“ са фирмом „Игл Хилс“, али и приватизација МСК и Азотаре уз добијање повољних услова за куповину гаса од Русије – наводи наш саговорник.

Зашто министри остају
Премијер је 16. марта после Председништва СНС најавио четири сценарија за реконструкцију Владе. Ево зашто је одустао од већине њих.
1. Промена коалиционог партнера
– Вучић не може да смени Дачића са места шефа дипломатије док председава ОЕБС-у. Такође, није постојао ниједан довољно озбиљан сукоб са Дачићем који би довео до искључења СПС из Владе.
2. Промене кључних министара из СНС
– Вучић је проценио да би у СНС дошло до озбиљне кризе ако би сменио неке од најутицајнијих министара из странке, којима иначе није задовољан. Али, и пад хеликоптера утицао је на одлуку, јер је премијер стао у заштиту Гашића и Лончара.
3. Оставка премијера
– Иако у разговорима са својим сарадницима сам често потенцира питање могућег повлачења са чела Владе, у то нико не верује.
4. Без промена због локалних и покрајинских избора
– То је био и најбоље пронађени изговор за одустајање од реконструкције. Међутим, овај изговор једино има смисла ако у децембру буду и ванредни парламентарни избори.

С. Марјановић    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар