Почетна » ОТКРИВАМО ПУПС пљачкао пензионере

ОТКРИВАМО ПУПС пљачкао пензионере

од admin
0 коментар

Партија уједињених пензионера Србије (ПУПС) узела је мимо закона готово 450.000 динара од удружења пензионера у шест градова, сазнаје „Блиц“.

Ово је утврдила Агенција за борбу против корупције спроводећи контролу ПУПС-а, уз закључак да је на овај начин прекршен Закон о финансирању политичких странака.

Тај закон строго забрањује финансирање странака од удружења и прописује да је странка, уколико је добила новац на овај начин, дужна да га врати у року од 15 дана.

Поступак контроле финансија ПУПС-а показао је, међутим, да су у неколико градова удружења пензионера финансирала ПУПС и новац уплаћивала на рачуне градских одбора ове странке. ПУПС ни у једном случају није вратио тај новац, иако га закон на то обавезује.

– Тако је крагујевачко удружење пензионера за изборне активности ПУПС-а уплатило странци позајмицу од 70.000 динара која је касније преименована у донацију. Сврљишки пензионери дали су 30.000 за финансирање активности и трошкова Актива жена ПУПС, а краљевачки више од 258.000 на име чланарине од својих чланова. Такође, куршумлијско удружење пензионера уплатило је ПУПС-у донацију од 30.000 динара.
Увидом у изводе банковних рачуна утврђено је да је Општинско удружење пензионера Сурдулица уплатило 72.000 на рачун ПУПС, а удружење из Раче 3.934 динара. И једни и други су у одговору на захтев да доставе податке о основу уплате, назначили да нису финансирали политичку странку – наводи се у одговору пензионера Сурдулице и Раче који је “Блиц” добио од Агенције.

Како се наводи, даљи поступак ради утврђивања чињеница о постојању повреде закона је у току, те се Агенција тим поводом обратила ПУПС-у, скупштинама градова и општина, удружењима пензионера и инвалида и Фонду ПИО.

У складу са прибављеним доказима Агенција за борбу против корупције покретаће прекршајне поступке.

Закон о финансирању политичких активности за ове прекршаје прописује казну од 200.000, па чак до два милиона динара.

„Блиц“ је јуче покушао да добије одговор од Милана Кркобабића, председника ПУПС-а на питања да ли је знао да општински одбори његове странке примају донације мимо закона, али он није одговарао на наше позиве.

ПУПС не плаћа ни простор

Агенција је утврдила и да поједини општинских одбора ПУПС-а нису плаћали закуп својих просторија у 2012. и 2013. години, а да је притом на истој адреси било регистровано неко од удружења инвалида и пензионера. Док су 2014. општински одбори Србобран, Зајечар, Ужице и Пожега променили праксу и у годишњем финансијском извештају за протеклу годину у делу расходи на име трошкова закупа навели од 1.000 до 30.000 динара, одбори ПУПС Зрењанин, Алибунар, Беочин, Књажевац, Пријепоље, Чачак, Ниш, Алексинац, Крагујевац и Сврљиг и даље у ово поље уписују нула динара.

Донације удружења

Крагујевац70.000 динара
Сврљиг30.000 динара
Краљево258.085 динара
Куршумлија30.000 динара
Сурдулица72.000 динара
Рача3.934 динара

Б. Јеловац/С. Палић    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар