Почетна » Откривамо све нелогичности резултата референдума у Гроцкој

Откривамо све нелогичности резултата референдума у Гроцкој

од admin
0 коментар
refgro222

Према коначним резултатима, на пет Бирачких места победу је однело НЕ. У питању су БМ  4 у Болечу, 16 у Гроцкој, као и 27, 28 и 39 у Калуђерици. Највећа излазност била је у родном месту председника ГО Гроцка, Драгана Пантелића , 53 посто. Најлошија излазност је била у Калуђерици у ОШ „Алекса Шантић, 16,7 посто. 

Детаљнијом анализом коначних резултата на овом референдуму, читаоци Жиг инфа су дошли до низа нелогичности, као и до нетачног уноса збирног броја на једном од бирачких места.

Према тој анализи, на БМ 11 у Врчину, примећено је да је изашло 755 грађана, а да је важећих листића 730. На тај број треба додати још три неважећа, те је укупан скор пронађених листића у гласачкој кутији 733.  То значи да на крају гласања на овом Бирачком месту у Врчину, недостаје 22 листића. То није мали број листића који недостају, уколико се узме у обзир да није била велика излазност. Мањак у гласачким листићима се обично везује за систем „бугарски воз“. По том систему се са Бирачког места однесе одређен број листића, који се подели гласачима са унапред заокруженим исходом гласања. Када гласач уђе на Бирачко место, узима нови празан листић а у гласачку кутију убацује онај који му је претходно дат.

Што се тиче БМ 14 у Гроцкој, саопштено је да је изашло 723 гласача и да је важећих 683 листића. Према истим резултатима за ДА је гласало 437, док је за НЕ било 236 грађана. Простом рачуницом (437 +236) добије се резултат од 673 листића. Изборна комисија у Гроцкој је увећала резултат на овом БМ-у за 10 гласова. И на овом Бирачком месту има мање листића него што је пристигло -10. Оно што је интересантно за ово Бирачко место јесте и податак да је чак 40 неважећих листића. Када се појави процентуално оволики број неважећих листића, сумња се да је дошло до „штеловања“ изборних резултата. Како се претпоставља, на овом Бирачком месту  Комисија је схватила да је убачено превише листића, те је зато оволики број неважећих. Такође, у коначном збиру на овом БМ-у долази се до броја од 713, а не 723 званично изашлих бирача.

Читаоци Жиг инфа урадили су и анализу разлике у процентима између ДА и Не. На већини Бирачких места забележена је врло мала процентуална разлика између ДА и НЕ. У последњој колони табеларног приказа, видећете да је та разлика готово мизерна. Ту се оставља простор, како кажу читаоци, да опозиција у наредном периоду усмери своје деловање и учврсти лидерство. Такође, како се наводи, где год постоји сумња у резултате гласања, ту је излазност доста већа у односу на коначну. Као што је био пример у Пударцима.

Погледајте табелу (подвучено оно што је наведено у тексту)

refgro222

Листа у екселу- ОВДЕ

 

За Жиг инфо:

Жељко Маторчевић

Можда ти се свиди

Оставите коментар