Почетна » ОТКРИВЕНО? „Јанковић кандидат ДС за председника!“

ОТКРИВЕНО? „Јанковић кандидат ДС за председника!“

од admin
0 коментар

Заштитник грађана рекао да је начин на који је покушано оживљавање помоћне полиције „типичан за политизовано и ауторитарно схватање безбедности“, на шта му је оштро одговорила Јана Љубичић.

На то је државни секретар у МУП-у Јана Љубичић рекла да он није реаговао док су на власти били његови политички истомишљеници те да показује да није заштитник грађана већ „обичан политикант“.

Јанковић је навео да у националним стратешким безбедносним документима није опредељено због чега нам треба и редовна и комунална и помоћна полиција и БИА, која по закону може да преузме полицијске послове, али и приватне безбедносне агенције са бројним људством и овлашћењима.

„Законом о полицији није разрађен начин њеног рада, а Уредбом која је на брзину донета, па се укида преко ноћи остављена су неразумна дискрециона овлашћења за запошљавање помоћних полицајаца“ рекао је и додао да из више разлога и „политизовања послова безбедности од стране министра и две државне секретарке у МУП-у, јавност нема поверења и због тога је вест о помоћној полицији доцекана уз критике и зебњу“.

Јанковићу је одговорила Љубичић која је рекла да је „страшно када се кандидат ДС за председника државе и даље бави послом који не обавља, а за шта га грађани месечно плаћају чак 360.000 динара“.

Више је него очигледно да је већ дуго политичар који свесно злоупотребљава своју функцију, а да му је наводна брига о грађанима само параван којим неуспешно покушава да сакрије своје политичке амбиције, рекла је Љубичић.

„Нажалост, Јанковићева неостварена жеља да командује службама безбедности нам говори да нас је управо помешао са собом. Јанковић говори о политизације полиције, а свесно заборавља да је у време док су на власти били његови политички истомишљеници, који га сада кандидују за председника, министар унутрашњих послова има далеко већа овлашћења, него што је то сада случај“ додала је.

Она је Јанковићу поручила да су управо током мандата министра Небојше Стефановића смањена овлашћења министру полиције, односно његов политички утицај на рад припадника МУП-а.

Како је оценила сада је јасно зашто Јанковић своје садашње политичке партнере није критиковао док су били на власти и што се тада није оглашавао да је потребно смањити овлашћења министра и да је полиција политизована.

„Тада нисте постављали питање зашто нама воље да се измени Закон о полицији када је, рецимо, министар могао да самоиницијативно распоређује запослене. Или када је имао далеко више учешћа у истрагама. Пошто сте кратког памћења, подсетићу вас да министар сада у истрагама нема апсолутно никаквих овлашћења и да много тога још у новом Закону о полицији смањује улогу и моћ министра“ подвукла је Љубичић.

Она је поручила Јанковићу да се не служи неистинама већа да призна већ једном јавно да уствари води политичку кампању и да све ово не ради зарад истине, јер управо њу прећуткује, већ из политичких разлога.

„Све то ми даје за право да верујем да када изговорате те лажи и оптужбе, ви заправо говорите о себи. Јер, ви сте тај који злоупотребљава функцију, ви сте тај који политизује институцију ове државе, ви се лажно представљате као Заштитник грађана, а не политичар“, поручила је Љубичић.

Тањуг/Ало

Можда ти се свиди

Оставите коментар