Почетна Политика Отворено писмо Ђиласа Вучићу

Отворено писмо Ђиласа Вучићу

од admin
0 коментар

 

„Србија данас функционише, не због тебе и твојих конференција за штампу већ због људи које ова земља има. Функционише захваљујући здравственим радницима – медицинским сестрама и техничарима, лекарима, запосленим у продајним ланцима, апотекарима, пекарима, возачима и свима оним људима који се сваког јутра пробуде и оду да раде не штедећи себе“, каже се у писму.

Ђилас додаје да „немају сви ни заштитну опрему, неки на посао иду пешке, ћуте и раде зато што воле своју земљу. Функционише захваљујући родитељима који уче са својом децом, волонтерима који помажу свима којима је потребна помоћ“.

„Месец дана ћутимо на сво твоје незнање, грешке, неодговорност, нападе на грађане Србије, на пензионере, на наше држављане који живе у иностранству, на нас из опозиције који долазе како од тебе, тако и од твојих плаћених новинара, аналитичара и скоро свих медија које ти лично контролишеш. И сваки пут кажемо да ћемо о одговорности за грешке које су начињене говорити кад све прође, јер је сада време да се боримо за животе људи“, наведено је у писму.

„Подржали смо одлуку о изолацији најстаријих јер верујемо да се тако чувају њихови животи. Бунили смо се само кад их таблоиди третирају као опасност, а не као највеће жртве корона вируса. Излазили смо и излазићемо са предлозима мера које углавном прво назовете смешним, а онда их већину са недопустивим кашњењем прихватите и спроведете“, додаје лидер ССП.

„И без обзира на све, опет смо, по твом налогу, мета изопачених мозгова твојих сарадника који тврде да желимо да број мртвих буде као у Италији и Шпанији. Томе помажеш и ти сам тврдећи да би прихватањем нашег предлога о сат времена шетње за пензионере београдска гробља била премала за сахрану свих које би тих сат времена шетње убило“, наводи се у писму.

Ђилас наводи да председник Србије свакога дана „урла на грађане“ јер га наводно, „не слушају довољно и не седе по кућама“ и тврди да то није тачно, подсећајући на раније изјаве представника појединих стручњака и представника власти.

Међу такве изјаве убројао је да „ми никада нећемо бити жариште короне, да ћемо направити вакцину ако буде требало, да код нас никад број оболелих неће прећи десет дневно, да је ово најсмешнији вирус у историји човечанства који не напада жене, да корона вирус постоји само на фејсбуку, да теби не пада на памет да се тестираш, да више људи умре од убода комарца него од корона вируса, да грађани слободно путују у Милано, да једна ракија дневно уништава вирус, да нема потребе да се затварају школе и обданишта, да деца не преносе вирус, да нема потребе да се носе заштитне маске, да имамо довољно респиратора, да треба да се тестирају само они са јасним симптомима, а не сви који сумњају да имају корону иако су све земље радиле другачије, да су Срби генетски отпорни на корону“.

„Док сте народу причали ове бесмислице, Италија се распадала пред нашим очима, али ви нисте увели никакве мере контроле људи који су долазили из те државе и осталих региона погођених короном. У Србију је могао да уђе ко је и како хтео. Многи људи који су до сада оболели и преминули су заражени управо од стране оних који су у том период дошли из тих крајева“, наводи се у писму.

„Италија је два дана пре него што си расписао изборе потпуно ограничила кретање у три велике регије, а у остатку земље затворила школе, обданишта, факултете. Ни то ти није било довољно. Уместо да уводиш мере и упозориш грађане ти си за себе и своју лажну опозицију сакупљао потписе. Преко сто хиљада људи је стајало у редовима и гурало се у малим просторијама само да би ти показао своју вештачку супериорност“, поручио је Ђилас.

„Нас из Савеза за Србију и целу српску опозицију си оптужио да намерно ширимо лажи о опасности од вируса да би избори били одложени!? Говорио си да избори ни по коју цену неће бити одложени. Министар полиције Стефановић ме је јавно оптужио да ми је жао што не могу да зарађујем на маскама, твоји медијски мегафони су ме оптуживали како нећу да помогнем народу Србије парама које сам украо и како је Бошку и мени жао што у Србији нема мртвих као у Италији“, каже се у писму.

„Први пут ћу ти рећи јавно: то што изјављујете је потпуно болесно и поремећено говори о вашем моралу и неодговорности према држави и народу! Доћи ће дан када ћете бити позвани на одговорност, много пре него што мислите“, поручио је Ђилас.

„И на то смо ћутали јер смо били свесни у какву кризу улази земља и сматрали смо да није време за политичке борбе. Нисмо реаговали ни на увођење ванредног стања које је проглашено без одлуке Скупштине, на основу дописа министра одбране иако нас војно нико није напао. Нисмо оспорили ниједну меру сматрајући да је важно да постигнемо свенародно јединство у овим тренуцима“, каже се у писму.

„Док је Светска здравствена организација апеловала да је свеопшто тестирање једини начин да се спречи галопирајуће ширење вируса, ти си говорио да нема потребе за таквом мером, иако ми, за разлику од Америке, имамо довољно тестова. А нисмо их имали. Зар је требало Кинези да дођу да схватиш да морају сви да се тестирају и да тако све време раде Корејанци, Италијани, Немци, Шпанци, Французи, само ми не“, поручио је Ђилас.

„Нема прече и светије ствари него да сачувамо сваки живот. Ничији останак или долазак на власт не могу бити вреднији од људских живота. Мора да се делује брже, јасније, конкретније. У свакој области – од здравља људи до економског опстанка. Држава је одавно морала да донесе озбиљан сет економских мера које ће да спрече да грађани преко ноћи постану социјални случајеви, јер привреда не може да чека! У економији, за разлику од политике, време је итекако битан фактор“, сматра Ђилас.

Он је позвао Вучића да се „заустави док не буде прекасно“.

„Ово је последњи моменат да престанеш да задовољаваш своју сумануту потребу да све знаш, да о свему одлучујеш и да се о свему питаш. Тај начин твоје владавине већ има огромну цену. Јеси спреман да је платиш и у људским животима“, пита Ђилас.

„Потребно нам је јединство. Ако га власт и даље буде нарушавала, на нама грађанима је да је сачувамо. Да помогнемо једни другима и да пре свега будемо људи. Да, без обзира на све, останемо мирни и прибрани, да што је више могуће будемо код куће и да озбиљно схватимо потребу за самоизолацијом.

„Ништа и нико није вечан, па неће ни ово стање трајати вечно. Проћи ће као и све катастрофе које су нас кроз историју задесиле, јер живот ништа не може да победи. Урадимо све да се сачувамо да би сутра, сви заједно, научени на сопственим и туђим грешкама, направили од Србије боље и хуманије место за живот“. каже се у писму.

 

(БЕТА)

Можда ти се свиди

Оставите коментар