Почетна » ОВАКО ИЗГЛЕДА НОВА ЗАСТАВА ВОЈВОДИНЕ: Српска покрајина од данас користи ДВА ГРБА и ДВЕ ЗАСТАВЕ! (ФОТО)

ОВАКО ИЗГЛЕДА НОВА ЗАСТАВА ВОЈВОДИНЕ: Српска покрајина од данас користи ДВА ГРБА и ДВЕ ЗАСТАВЕ! (ФОТО)

од admin
0 коментар

– Овим смо хтели да поручимо да Војводина има дичну традицију и корене међу угарским Србима и њиховом вековном сну о припајању матици Србији – каже покрајински посланик Српске напредне странке Владимир Галић

Одбор за питања уставно-правног положаја Војводине усвојио је данас већином гласова одлуку да се, поред званичног грба и заставе Војводине, убудуће паралелно истичу и традиционални грб те покрајине из 19. века, као и српска тробојка. За одлуку су гласали представници свих странака у Скупштини Војводине, сем чланова Одбора из Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ).

Члан Одбора Душан Јаковљев из ЛСВ подсетио је да та странка није гласала ни за измењени Статут Војводине управо због одредбе о грбу и застава и да ће покрајински посланици ЛСВ гласати против овог предлога и на седници Скупштине Војводине.

Професор Правног факултета у Новом Саду Слободан Орловић, као један од предлагача иницијативе, изразио је задовољство зато што ће се, поред званичног, убудуће истицати и традиционални грб Војводине из времена “српског војводства” из 1848. године, када је Војводина била део Аустроугарске Монархије, као и српска тробојка.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Иницијативу је, заједно са Орловићем, поднео и покрајински посланик Бранислав Ристивојевић.

Председник Скупштине Војводине и Савеза војвођанских Мађара (СВМ) Иштван Пастор рекао је да су Мађари и Срби 1848. године били на различитим странама, али је додао да то не значи да и данас треба да буду на различитим странама.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Он је рекао да ће због тога покрајински посланици СВМ гласати за предложене традиционалне симболе.

Покрајински посланик Српске напредне странке Владимир Галић рекао је да ће та странка гласати за ову одлуку.

– Овим смо хтели да поручимо да Војводина има дичну традицију и корене међу угарским Србима и њиховом вековном сну о припајању матици Србији – поручио је Галић.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

О одлуци Одбора за питања уставно-правног положаја Војводине покрајински посланици ће одлучивати на седници у уторак, 17. марта.

Паралелно коришћење

Оба грба (члан 9), стари и нови, упоредо ће се користити у зградама покрајинске скупштине, владе, лоалним самоуправама, у саставима печата покрајинских органа и установа чији је оснивач покрајинска влада, на повељама, дипломама, сведочанствима образовних установа на подручју Покрајнине.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Телеграф

Можда ти се свиди

Оставите коментар