Почетна » Ово је писмо које је Вучић добио из Европе због отказивања Прајда

Ово је писмо које је Вучић добио из Европе због отказивања Прајда

од Други Пишу
0 коментар

Посланици Европског парламента упутили су писмо председнику Србије Александру Вучићу и премијерки Ани Брнабић у ком траже да српска власт омогући одржавање Европрајда који је најављен за другу половину септембра у Београду. Писмо је упутило 145 посланика Европског парламента, међу којима су којима су шест потпредседника Европског парламента, пет шефова посланичких група као и председавајућа Делегације ЕП за односе са Србијом, односно Одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ – Србија (ПОСП).

У документу у који Нова.рс имала увид, посланици ЕП упозоравају председника Србије, премијерку и министарку Јадранку Јоксимовић да то што постоје претње по безбедност учесника Прајда није разлог да се он откаже.

Парада поноса су мирно оруђе за политичко деловање и један од начина на који се кристалише универзално право на слободу изражавања и мирног окупљања. Оне су обележје ЛГБТQ активистичког покрета, стуб друштвене видљивости и подједнако су политичке демонстрације током којих заједница изражава забринутост, истиче своја достигнућа и даје прилику својим члановима да демонстрирају у службу равноправности. Одлука о домаћину Европрајда 2022. дошла је са много очекивања. Београд се годинама бори за равноправност ЛГБТИQ особа у регионум, а Европрајд који се одржава у Београду предстојећег септембра стога ће бити прекретница како за покрет, тако и за регион“, наводи се у писму.

Они наводе да би овај догађај учинио Београд првим градом у југоисточној Европи и првим ван европског економског простора који ће бити домаћин великог догађаја за паневропску ЛГБТQ заједницу.

Participants take part in the annual LGBT pride march in Belgrade, Serbia, Saturday, Sept. 18, 2021.//BETAAGENCY_1217.04868/2109201253/Credit:MILOS MISKOV/BETAPHOTO/SIPA/2109201259,Image: 632984569, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: MILOS MISKOV/BETAPHOTO / Sipa Press / Profimedia

„Овај догађа ће се одржати тачно 21 годину након првог Прајда организованог у Београду 2001. године и на тридесету годишњицу првог Европрајда. Европрајд у Београду је веома значајан јер се ЛГБТИQ особе и даље суочавају са дискриминацијом на Балкану, као и у другим деловима Европе. Ниједна европска држава није успела да елиминише дискриминацију, што потврђује зашто је борби за окончање неједнакости и дискриминације потребна сва политичка подршка коју може да прикупи. Додељивање Европрајда Београду била је и остала исправна одлука. Данас вас молимо да наставите ову позитивну сарадњу и да подржите организаторе у одржавању безбедног и афирмативног марша Европрајда. Свесни смо да постоје претње по безбедност демонстраната, али сматрамо да потпуна забрана овог догађаја није право решење. Ситуација анти-ЛГБТИQ контрапротеста који су често насилни, нажалост, није нова за Прајдове и стога полицијски одговор треба да буде брз, ефикасан и довољан“, наводи посланици ЕП.

Они наглашавају да, ако постоји потреба, да би онда требало ангажовати јаче полицијске снаге које ће осигурати да Парада и догађаји око ње прођу мирно.

„Посвећеност Србије људским правима је додатно поткријепљена Споразумом о стабилизацији и придруживању са Европском унијом, у којем све стране признају изузетан значај владавине права и поштовања људских права. На крају, Делегација ЕУ у Србији изразила је жаљење што ће Европрајд бити забрањен, позивајући на даље појашњење“, истичу посланици и додају да су Прајдови одувек били „кључно средство видљивости ЛГБТИQ заједнице широм света“.

„У том духу апелујемо на руководство Владе Србије да омогући одржавање Европрајда по плану, да додатно обавеже да ће ангажовати довољно органа за спровођење закона како би се осигурала његова безбедност, чиме би се осигурало да сви учесници могу безбедно да остваре своје право на мирно окупљање и слободу изражавања и да ће одржавати дијалог са Делегацијом ЕУ и организаторима како би се пронашло решење које обезбеђује горе наведено“, наведено је у писму.

Војислав Милованчевић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар