Почетна » Ово су кандидати да наследе Лончара у Влади Србије

Ово су кандидати да наследе Лончара у Влади Србије

од Други Пишу
0 коментар

Даница Грујичић, Марија Здравковић, Владимир Ђукић, Сања Радојевић Шкодрић, звучна имена српског здравства, у трци су за наследника/наследницу дугогодишњег министра здравља Златибора Лончара. Неизвесно је међутим, све до дана конституисања Владе Србије, које од ових ударних имена наше медицине ће се изборити за жељену титулу, али исто тако несигуран је и одлазак актуелног министра, који кад год окрене леђа и помислимо да нас поздравља, он се поново врати и остане још мало, мандат или два.

О одласку доктора Лончара спекулише се још од избора 2020., а потом и од ових најсвежијих, трећег априла ове године. Међутим, његовом министровању, судија никако да свира крај.

Проф. др Даница Грујичић

Овог пута одлазак је готово сигуран, па ако др Лончар коначно преда кључеве министарских одаја, прво име, које их можда може преузети, биће – проф. др Даница Грујичић (63).

Можда једна од најбољих специјалиста неурохирургије на свету, директорка је Института за онкологију и радиологију Србије, али и редовна професорка на Медицинском факултету у Београду.

Докторка Грујичић, први разред гимназије завршила је у Београду, а након тога се њена породица преселила у Москву, где је од 1976. до 1978. похађала средњу школу. Уписала је потом факултет на Другом московском медицинском институту Пирогов, где се школовала до повратка у Београд. Медицински факултет у Београду је уписала 1978., а завршила 1982. године са просечном оценом 9.60.

Први политички кораци проф. др Грујичић, били су у септембру 2011. године, када је изабрана за потпредседницу Социјалдемократског савеза (СДС). Била је њихов кандидат на председничким изборима одржаним 6. маја 2012., када је освојила 0.78 одсто гласова.

Познати су њени ставови о последицама НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије (СРЈ), али и мишљења о осиромашеном уранијуму, који је према њеним речима утицао на здравље људи у Србији и региону.

Такође, не пропушта прилику да истакне да је потребно законски уредити статус медицинских радника запослених у приватном и јавном сектору. Њен став је да лекари запослени у приватној пракси, не треба да раде у јавним здравственим установама и обрнуто.

Докторка је препознатљива и по свом хуманитарном раду, а посебно је посвећена младим људима и њиховом образовању.

Одликована је Орденом Карађорђеве звезде другог степена 2020. године, а ово признање додељује се за нарочите заслуге и успехе у представљању државе Србије и њених грађана.

Докторка Грујичић била је, по мишљењу бројних аналитичара, најизвеснији избор за нову министарку здравља, након што је у фебруару ове године изабрана као прва на листи Српске напредне странке (СНС) на априлским парламентарним изборима.

Проф. др Марија Здравковић

Осим професорке Грујичић, име докторке Марије Здравковић, актуелне директорке КБЦ „Бежанијска коса“, помиње се као готово дефинитиван избор за место следеће министарке здравља.

Докторка Здравковић у Клиничко-болничком центру „Бежанијска коса“ радила је као интерниста-кардиолог још од 1999., а директорка ове установе постаје 2014. године.

Њено образовање је на завидном нивоу још од средње школе, а завршила је гимназију „Свети Сава“ 1992. као ђак генерације, док је на Медицинском факултету у Београду 1998. године била студент генерације са средњом оценом 9,94.

Докоторка је члан и неколико радних група у Европском удружењу кардиолога, али и једина жена из наше земље која је добила стипендију Европског удружења за срчану слабост, за двогодишње усавршавање на Медицинском факултету у Цириху.

Носилац је титуле почасног грађанина општине Земун, коју је добила у новембру 2019. године, док је у септембру 2020. постала почасни витез Љубичевских коњичких игара. Докторка Здравковић је удата и мајка је троје деце.

У Српској напредној странци (СНС), први пут се истиче у јуну 2020., када је била носилац листе “Александар Вучић – за нашу децу”.

Проф. др Владимир Ђукић

Једини мушки, потенцијални наследник новог министра здравља, је садашњи директор КБЦ „Др Драгиша Мишовић“, проф. др Владимир Ђукић (65).

Некадашњи државни секретар у Министарству здравља и активни члан Социјалистичке партије Србије (СПС), др Ђукић дипломирао је на Медицинском факултету Универзитета у Београду, а усавршавао се на најеминентнијим клиникама у свету, у Хановеру у Немачкој, потом у Лондону, али и у Њујорку и Токију.

Начелник Одељења за трауму абдомена и грудног коша проф. др Ђукић постаје 2005. године, а начелник Центра за хирургију Ургентног центра Клиничког центра Србије – 2008. Од те године, па све до 2012., био на функцији директора Ургентног центра Клиничког центра Србије, када на његово место долази др Златибор Лончар.

Професор др Ђукић поносан је члан Америчког хируршког колеџа, а реч је о асоцијацији која окупља најбоље хирурге из САД и других земаља света.

За дневни лист Политика је 2019. изјавио да му не недостаје рад у министарству.

„Недостају ми секретарице и други запослени са којима сам радио. И даље имам одличан однос са министром здравља др Златибором Лончаром. Све можемо да се договоримо у две речи“, истакао је проф. др Ђукић, пре три године.

Др Сања Радојевић Шкодрић

Међу познатим именима из српске медицине, нашла се и актуелна директорка Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) Сања Радојевић Шкодрић, која је на месту в.д. директорке ове установе од 2017. године.

Др Радојевић Шкодрић претходно је била запослена у Институту за патологију Медицинског факултета, где је била директорка од 2015. до новембра 2017. године.

 

Докторка Шкодрић је и професор на Медицинском факултету Универзитета у Београду, на предмету Патологија. У претходном периоду била је председник Републичке стручне комисије за патологију Министарства здравља Републике Србије, а члан је Европског удружења уропатолога, Европског удружења патолога, Удружења патолога и цитолога Србије и Српског лекарског друштва.

На функцији в.д. директора РФЗО је од 16. новембра 2017. године, након што је дотадашња в. д. директорка др Верица Лазић поднела оставку.

„У саопштењу које је РФЗО проследио медијима наводи се да је ‘Верица Лазић поднела оставку због немогућности адекватне сарадње са министром здравља Златибором Лончаром’“, објавио је Тањуг, у новембру 2017. године.

Подсетимо, доктор Златибор Лончар постављен је на место министра здравља 2014. године, када је аванзовао из директорске фотеље Ургентног центра Клиничког центра Србије. У протеклих осам година, министра Лончара прате бројне афере, које су бацале сенку на његов рад и управљање здравственим системом Србије. Јавна је тајна да је Лончар и лични лекар председника државе АлександраВучића, што је и главни разлог зашто су до сада све спекулације о његовој смени на месту министра здравља – одбациване.

Ана Марковић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар