Почетна » Пала правила о митингу

Пала правила о митингу

од admin
0 коментар

Закон о окупљању грађана проглашен неуставним, исправке морају да се усвоје до јесени. Општине неће моћи саме да одређују где ће бити скуп

УКОЛИКО до јесени не буде усвојен нови пропис о окупљању грађана, организатори скупова неће имати коме да се обрате, нити ће се знати ко забрањује ризичне протесте!

Уставни суд је још у априлу прогласио неуставним закон који уређује одржавање јавних скупова, а који је срочен пре четврт века. Да би се избегао хаос, судије се оставиле шестомесечни рок да измене правила, који истиче 9. октобра.

Претходно је замерке на закон изнела и Венецијанска комисија која је истакла да су огранизаторима наметнути велики трошкови, да спонтана окупљања нису прецизирана, а да су одредбе о забрани скупа широко дефинисане. По свему судећи општине више неће имати право да самостално одређују који је простор погодан за скуп, а биће и предвиђена процедура коме да се организатор жали ако се забрани скуп.

Према нашим сазнањима, МУП спрема нови пропис, а помиње се да би он могао бити део пакета који у оквиру реформе политичког система спрема акциона група Скупштине.

– Треба донети нови закон о окупљању грађана, јер је Уставни суд одлучио да важећи није у складу с највишим правним актом. Ипак, ступање одлуке на снагу је одложено, како Србија не би остала без акта који уређује област окупљања – објашњава за „Новости“ посланик СВМ Балинт Пастор и додаје да би Акциона група за реформу политичког система, чији је члан, могла да се бави овим питањем.

ОДРЕДБЕ САДАШЊЕГ ПРОПИСА

* ОПШТИНЕ одређују где скупови могу да се одрже.
* Организатори плаћају комуналне и трошкове измене саобраћаја (локалне самоуправе одређују износ).
* Обавештење о забрани скупа стиже најкасније 12 сати пред заказан почетак, а жалба организатора не одлаже ову одлуку
* Уопштена образложења због којих скуп може бити забрањен.
* Скупљање документације за митинг може да траје месецима.

Правни саветник у ЈУКОМ, Данило Ћурчић каже за наш лист да МУП припрема радну верзију закона, али да „још није представљена, нити је дата могућност заинтересованој јавности да учествује у његовој припреми“.

– Основни проблем тренутног прописа су, пре свега, широка дискрециона овлашћења органа који одлучују о одобравању скупа – каже Ћурчић. – Тако је било забрањено окупљање бициклиста због опасности од појаве леда у октобру при температури од 15 степени. У тренутку кад одбију пријаву за скуп, потпуно сте беспомоћни, јер нема правног лека против оваквог поступања.

С. С. Ровчанин   Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар