Почетна » „Пандорини папири“ откривају пословне тајне 35 светских лидера

„Пандорини папири“ откривају пословне тајне 35 светских лидера

од admin
0 коментар

 

Најновије цурење докумената која откривају офшор пословање названо је „Пандорини папири“, а и ову новинарску сарадњу, као и претходне – „Панамске папире“, „Рајске папире“ и „ФинЦЕН документа“ – предводи Међународни конзорцијум истраживачких новинара (ИЦИЈ). Новинари КРИК-а су, као и ранијих година, били део овог међународног новинарског тима и тако учествовали у једном од највећих светских истраживања.

ИЦИЈ је овог пута прибавио више од 11,9 милиона докумената који потичу од 14 агенција за оснивање офшор фирми које помажу клијентима да своје послове држе у тајности. У истраживању је учествовало више од 600 новинара из 150 медија и 117 држава. Већина документа су настала у периоду између 1996. и 2020. године.

Документа су открила да међу клијентима агенција за оснивање офшор фирми има више од 130 милијардера из 45 земаља, од којих је 46 руских олигарха. Клијенти су банкари, контроверзни бизнисмени, политичари, светски лидери, трговци оружјем, криминалци, музичари и познати спортисти.

Поседовање офшор компанија је легално, али оне могу да се користе за скривање незаконитих токова новца, да омогуће плаћање мита, прање новца, утају пореза, финансирање тероризма и друга кривична дела.

Премијер Чешке Андреј Бабиш (фото: влада.цз)

„Пандорини папири“ откривају да су светски лидери тајно преселили новац и имовину на офшор и тако их ставили ван домашаја пореских и других органа.

Премијер Чешке Андреј Бабиш, један од најбогатијих људи у земљи који је дошао на власт обећавајући да ће се борити против утаје пореза и корупције, преко офшор компанија је власник дворца вредног 15 милиона евра на Француској ривијери, откривају „Пандорини папири”. У близини дворца, Бабиш је власник још седам некретнина, укључујући двоспратну вилу са базеном и гаражом. Ову имовину Бабиш није пријавио надлежним органима, иако је био дужан да то уради у складу са законом.

Документи такође показују и да је још један европски лидер, такође изабран представљајући се као борац против корупције, председник Украјине Владимир Зеленски, користио комплексну структуру офшор фирми како би својој породици омогућио да настави да послује у иностранству, а да то није пријавио надлежнима у држави.

Председник Украјине Владимир Зеленски (фото: пресидент.гов.уа)

Скривену имовину има и бивши британски премијер Тони Блер, показују „Пандорини папири”. Он и супруга су 2017. године посредством офшор компаније са Британских Девичанских Острва постали власници зграде у Лондону вредне око 7,6 милиона евра. Папири указују на то да је Тони Блер, који је био дипломата на Блиском истоку након што је 2007. године престао да буде премијер, са супругом купио офшор компанију од породице бахреинског министра индустрије и туризма Заједа бин Рашида ал Зајанија. Тиме што је купио компанију а не директно зграду, брачни пар Блер избегао је да плати порез на имовину од око 340.000 евра.

Краљ Јордана Абдулах Други, показују папири, купио је посредством три офшор компаније три виле на обали мора у Малибуу у Калифорнији за око 60 милиона евра. Куповину је обавио у годинама након Арапског пролећа када су Јорданци протестовали због незапослености и корупције.

Краљ Јордана Абдулах Други (фото: јорданембассyус.орг)

Документа откривају и тајне послове председника Црне Горе Мила Ђукановића и његовог сина на Британским Девичанским Острвима. Мило и Блажо Ђукановић су, показују папири, 2012. године склопили тајне уговоре о управљању њиховом имовином скривајући се иза компликоване мреже повезаних компанија из Велике Британије, Швајцарске, Британских Девичанских Острва, Панаме и Гибралтара. Председников син искористио је ту комплексну структуру да оснује и скривене компаније у Лондону и Црној Гори.

У папирима се појављује и српски министар финансија Синиша Мали, као власник две фирме са Британских Девичанских Острва. Посредством ових фирми Мали је купио луксузне апартмане на обали Црног мора у Бугарској. О овом случају КРИК је писао и раније, али нова документа доказују да је Мали дефинитивно био власник 24 апартмана у Бугарској које није пријавио Агенцији за спречавање корупције. Више о овоме прочитајте у посебној причи.

Председник Црне Горе Мило Ђукановић (фото: предсједник.ме)

Документа откривају и да је тајна љубавница руског председника Владимира Путина добила луксузни стан у Монаку посредством компаније на Британским Девичанским Острвима. У папирима се појављује још једна особа која се доводи у везу са Путином – телевизијски директор и продуцент Константин Ернст. „Пандорини папири“ откривају да је Ернст, убрзо након што је приредио церемонију отварања и затварања зимских Олимпијских игара 2014. у Сочију, учествовао, скривен иза слојева офшор компанија, у великој приватизацији и куповини десетина биоскопа и имовине од града Москве. Документи који су процурели показују да је до 2019. године вредност Ернстовог удела у овом послу премашила 140 милиона долара.

Министар финансија Србије Синиша Мали (фото: београд.рс)

„Пандорини папири“ откривају да су офшор компаније користили и индијска звезда за крикет Сашин Тендулкар, певачица Шакира, певач Хулио Иглесијас, супермодел Клаудија Шифер и италијански мафијаш Рафаеле Амато, познат као „Лелл тхе Фат Оне“ (Дебели Лел), који је повезан са најмање десет убистава и чија је криминална каријера била инспирација за познати филм „Гомора“.

КРИК је вечерас објавио причу о офшор пословању Синише Малог, коју можете прочитати на овом линку, а у наредним данима ћете сазнати који још истакнути политичари и други утицајни поједници су се нашли у „Пандориним папирима“.

Бојана Јовановић   Крик

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар