Почетна » ПАРТИЈА РАДИКАЛНЕ ЛЕВИЦЕ ПОДРЖАВА ПРОТЕСТ “ЖЕЛИМО СТРУЈУ У 21. ВЕКУ”

ПАРТИЈА РАДИКАЛНЕ ЛЕВИЦЕ ПОДРЖАВА ПРОТЕСТ “ЖЕЛИМО СТРУЈУ У 21. ВЕКУ”

од Други Пишу
0 коментар

У понедељак, 24. 4. испред Народне скупштине одржан је протест грађана Београда који немају прикључке за електричну енергију и траже да им се обезбеди приступ електро-мрежи. Власт се годинама изговара да је питање исувише компликовано због тога што су у питању нелегални објекти изграђени после 2018. године. То, их, међутим, не спречава да уредно убирају порез за исте те објекте.

Куће које су сада без струје махом су изграђене у насељима у којима станују избеглице из ратова деведесетих, које су некако нашле начин да реше своје стамбено питање. “Данас су за људе који не обрћу милионе наследство и дужничко ропство једини начин да се дође до крова над главом, а становање постаје луксуз. Држава се држи ван овог питања и препушта га “тржишту” односно дивљању грађевинских фирми и крупних рентијера”, каже председница ПРЛ Милена Репајић.

Она подсећа и да се ситуација може погоршати и недавним претварањем ЕПС-а у акционарско друштво, јер је њему сада још мање у интересу да ради за потребе друштва и упућено је на јурење профита. “Струја је у 21. веку основна животна потреба. Ништа, од исхране, преко комуникације, до школе и посла, није могуће без електричних уређаја. Зато би ово морао да буде приоритет градских и републичких власти, које су више него способне да за своје ортаке изнађу креативна решења за бирократске заврзламе. Кад је радничка класа у питању та креативност их напусти.”, закључује Репајић. ПРЛ тражи да Влада и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре испуне своја обећања и кроз измене Закона о озакоњењу или уредбу хитно омогуће овим људима да се прикључе на електричну мрежу.

Можда ти се свиди

Оставите коментар