Почетна » ПАРТИЈА РАДИКАЛНЕ ЛЕВИЦЕ: СНС ИЗМЕНАМА ЗАКОНА О ПЛАНИРАЊУ И ИЗГРАДЊИ ПОНИШТАВА И ОНО МАЛО ШТО ЈЕ УРАДИО У БОРБИ ПРОТИВ ПРИВАТИЗЦИОНЕ ПЉАЧКЕ И ПОКЛАЊА ГРАЂЕВИНСКО ЗЕМЉИШТЕ ТАЈКУНИМА

ПАРТИЈА РАДИКАЛНЕ ЛЕВИЦЕ: СНС ИЗМЕНАМА ЗАКОНА О ПЛАНИРАЊУ И ИЗГРАДЊИ ПОНИШТАВА И ОНО МАЛО ШТО ЈЕ УРАДИО У БОРБИ ПРОТИВ ПРИВАТИЗЦИОНЕ ПЉАЧКЕ И ПОКЛАЊА ГРАЂЕВИНСКО ЗЕМЉИШТЕ ТАЈКУНИМА

од Други Пишу
0 коментар

Предлогом измена Закона о планирању изградњи који је Влада усвојила у петак, а којим се предвиђа да купци капитала и имовине државних и друштвених предузећа у приватизацији сада могу бесплатно да конвертују право коришћења земљишта предузећа у власништво, поништава се једна од ретких позитивних тековина анрикорупцијске кампање која је 2012. године довела Српску напредну странку на власт и поклања се грађевинско земљиште приватизационим тајкунима.

Подсећамо да право коришћења земљишта скоро никада није било ни процењивано, нити продавано у
приватизацији заједно са другим правима и имовином приватизованих предузећа. Агенција за приватизацију и њени приватни консултанти су тада објашњавали да заправо и не знају како би проценили право коришћења, и да ће се то питање решавати касније. Тадашња владајућа политика је била да је најважније да се привреда што пре приватизује и спасе од пропасти, да предузећа дођу до инвестиција, нових технологија и одговорних власника, а да је питање купопродајне цене предузећа секундарно.

Након што је претежни део привреде приватизован, након што су стотине хиљада радника и радница већ били остали без посла, и након што је постало потпуно очигледно да приватизација није спроведена да би бившим друштвеним и државним предузећима донела развој, већ да би се опљачкала њихова имовина, 2009. године је по први пут донет Закон о планирању и изградњи којим је купцима предузећа у приватизацији омогућено да право коришћења земљишта, које су претходно добили бесплатно, сада исто тако бесплатно конверзује у власништво.

Закон је наишао на оправдани бес радничке класе због чињенице да они који су деиндустријализовали привреду и уништили радна места не само да нису кажњени, већ им је поклоњено и земљиште предузећа која су уништили. Савет за борбу против корупције повео јавну борбу против овог закона, и поднео иницијативу за оцену његове уставности. Тадашња опозиција, данас владајућа СНС, искористила је приватизациону пљачку за рушење Тадићевог режима, обећавајући да ће казнити кривце, обештетити опљачкане и спречити да се пљачка икада понови.

Након промене власти, Уставни суд је 2013. године усвојио иницијативу Савета за борбу против корупције, а
нова Влада је 2015. године донела нови Закон о планирању и изградњи, којим је предвиђена надокнада за
конверзију права коришћења земљишта и власништво. Био је ово један од ретких корака којима је СНС како-
тако испунио предизборна обећања из 2012. године. Тај корак је сада поништен – предложене измене закона поново предвиђају бесплатну конверзију права својине у власништво, као и у првобитном Закону о планирању и изградњи из 2009. године.

Данашњу владајућу политику која стоји иза ових измена, најбоље је објаснио министар Горан Весић на
састанку са представницима Савета страних инвеститора 20. фебруара ове године, рекавши да ће предложене измене закона допринети бржем издавању грађевинских дозвола, да ће омогућити да се изгради 15 милиона нових квадрата, да ће изменама бити уведен ред и да ће се омогућити да се ради брже и подстаћи стамбена градња, с обзиром да постоји жеља да се више гради. За разлику од страних инвеститора, радници и раднице у Србији од поклањања некадашње друштвене и државне имовине приватницима поново неће имати никакве користи. Напротив, остаће ускраћени за још један јавни приход, а владајућа класа страних инвеститора и њихових компрадора постаће још богатија и моћнија.

ПРЛ поручује да се не сме дозволити поклањање милиона метара квадратних грађевинског земљишта
профитерима из приватизације.

Можда ти се свиди

Оставите коментар