Почетна » Партија радикалне левице: СНС нас задужује код Светске банке да би увећала вредност Цептеровог насеља

Партија радикалне левице: СНС нас задужује код Светске банке да би увећала вредност Цептеровог насеља

од Други Пишу
0 коментар

Истовремено док избегава обавезу да 14 породица које живе на земљишту Бродоградилишта пресели у адекватан смештај, власт СНС-а нас је код Светске банке задужила са преко 200 милиона евра за одбрану од поплава, а значајан део овог новца ће бити уложен у обалоутврду уздуж планираног насеља низводно од блока 70а, инвестицији од које ће приватна компанија Зептер зарадити милионе.

Подсећамо да је компанија Зептер 2003. године купила имовину Бродоградилишта из стечаја за свега 13 милиона евра. Сада не само да ће вишеструко зарадити од продаје некретнина које планира да гради на земљишту Бродоградилишта, већ ће јој држава повећати вредност целог посла улагањем у обалоутврду средствима из кредита који ћемо сви да враћамо. Као врхунац бахатости, Зептер покушава да са локације од које ће енормно зарадити принудно исели 14 радничких породица које ту живе јер нису дочекале станове од Бродоградилишта. Након што су остали и без станова и без посла, Зептер им сада прети избацивањем на улицу са пар хиљада евра “компензације”, чиме по свој прилици враћа држави услугу, јер локална самоуправа има законску обавезу ове људе пресели у адекватан смештај.

Минимум који држава мора да предузме у овој ситуацији је да пресели 14 радничких породица у адекватан смештај, и да не инвестира новац из кредита у увећавање вредности Зептерове инвестиције. Међутим одговор на најважније питање сигурно нећемо добити од ове власти и од система периферног капитализма у ком живимо – зашто се локације некадашњих новобеоградских гиганата попут Бродоградилишта и ИМТ-а, не гради нова индустрија за раднике и раднице Новог Београда, већ луксузне некретнине на којима зарађују они који су стару индустрију уништили. Одговор на ово питање тражи смену и ове власти, и предаторског система ког власт СНС-а опслужује, наводи се у саопштењу ПРЛ.

Можда ти се свиди

Оставите коментар