Почетна » Павловић: Обуставити радове у центру Београда због проналаска археолошког налазишта

Павловић: Обуставити радове у центру Београда због проналаска археолошког налазишта

од Други Пишу
0 коментар

Шеф одборничке групе Народне странке у Скупштини Београда Милош Павловић позвао је данас градоначелника Александра Шапића и градску власт да одмах обуставе и забране грађевинске радове између Влајковићеве улице и Скупштине Србије у центру Београда због проналаска археолошког налазишта током обављања радова.

„Локалитет у Влајковићевој је део великог археолошког налазишта ’Антички Сингидунум’ које се протеже од Калемегдана, где се налазе остаци Римског војног логора, преко Кнез Михаилове и Васине улице, све до Вуковог споменика у Булевару краља Александра. Римљани су заслужни за главне трасе улица у данашњем Београду, попут Кнез Михаилове и Булевара Краља Александра“, рекао је Павловић.

Павловић је позвао Министарство културе да изда одобрење научној установи или установи заштите за ископавање и истраживање археолошког налазишта, која има сачињен пројекат о истраживањима археолошког налазишта, одговарајуће стручне кадрове, опрему и обезбеђена средства за истраживање и спровођење мера заштите налазишта и налаза.

„Та установа би у року од три месеца по завршеним радовима достави министарству извештај о извршеном ископавању, односно истраживању. Извештај би требало да садржи основне податке о радовима, а нарочито план налазишта с потребним бројем техничких и фотографских снимака, инвентар ископаних и нађених предмета, време у којем су радови извршени, списак стручних лица која су обавила радове, утрошена средства и предузете мере техничке заштите налазишта и налаза“, рекао је Павловић.

Павловић је истакао да је археолошко налазиште једна од четири врсте непокретних културних добара у Србији.

„Археолошка налазишта као непокретна културна добра могу имати изузетан значај или велики значај или бити само заштићена, без назначеног значаја. По Закону о културним добрима Србије, под археолошким налазиштем као непокретним културним добром подразумева се ’део земљишта или површине под водом који садржи остатке грађевина и других непокретних објеката, гробних и других налаза, као и покретне предмете из ранијих историјских доба, а од посебног су културног и историјског значаја“, објаснио је Павловић.

Павловић је прецизирао да се археолошко налазиште, као и свако друго културно добро, не сме „оштетити, уништити, нити се без сагласности, у складу с одредбама овог закона, може мењати његов изглед, својство или намена“.

„Зато Градски одбор Народне странке Београд захтева од Шапића и градске власти да одмах обуставе и забране грађевинске радове на простору између Влајковићеве и Скупштине Србије и поступи у складу са законом“, закључио је Павловић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар