Почетна » Пензионери, премијерка Брнабић мора да вас разочара

Пензионери, премијерка Брнабић мора да вас разочара

од Други Пишу
0 коментар

Председница Владе Србије Ана Брнабић одржала је састанак са представницима три пензионерске организације – Удружења синдиката пензионера Србије, Савеза пензионера Србије и Синдиката пензионера Независност. Једна од главних тема било је повећање пензија. Како за Нова.рс наводи Милан Грујић, председник удружења синдиката пензионера, договор ће чекати нову Владу.

Наиме, предлог три синдиката био је да се пензије за новембар и децембар повећају 24%, што би на годишњем нивоу чинило повећање од 4%.

Осим тога, један од захтева пензионера био је и да се пензије за 2023. годину повећају за 19,3 одсто.

„Актуелна премијерка Брнабић нам је рекла да су свесни да је наш положај тежак, али да они тренутно могу да понуде повећање од 11,1%“, наводи Грујић.

Додаје да ће, ипак, коначни договор сачекати нову Владу.

Осим Брнабић састанку су присуствовали и актуелни министар финансија Синиша Мали и министарка за рад борачка и социјална питања, Дарија Кисић Тепавчевић.

„Такође, подсетило смо колико је важно што пре увести спровођење одлука о социјалним картама“, каже Грујић.

Подсетимо, пензионери предлажу и да се промени швајцарска формула по којој се усклађују примања најстаријих и то тако да се удео раста зарада у овој формули повећа на 90 одсто а раста трошкова живота смањи на 10 одсто. Ова два параметра сада у формули за усклађивање учествују са по 50 одсто.

Пензионери траже и да се ради побољшања статуса социјално угрожених и старијих лица од 65 година, која су без икаквих новчаних средстава, као и оних с најмањим пензијама, покрене израда социјалних карти да би се утврдила висина социјалне помоћи за њих.

Андрија Лазаревић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар