Почетна » Перић Дилигенски: Случајеви откривања високе корупције су фарса

Перић Дилигенски: Случајеви откривања високе корупције су фарса

од Жиг Инфо
0 коментар

Летњи режим рада власти и спокој након одржаних недемократских јунских избора пореметили су протести грађана поводом најаве рударења литијума. Лажно обустављени пројекат Јадар по свему судећи је омча око врата корумпираном режиму.

Постоје озбиљне индиције да се око наведеног пројекта крију уносне ренте које су примили домаћи званичници од Рио Тинта, који је иначе неретко осуђиван због давања мита. Како би се скренула позорност са ове теме, у протеклих неколико дана грађанима се сервирају хапшења бившег државног секретара Министарства просвете и још седам лица осумњичених за трговину утицајем и злоупотребу службеног положаја. Важно је да се напомене да је трговина утицајем најтеже доказиво коруптивно кривично дело. Овај полицијски антикорупцијски трилер одиграва се у Нишу, у ком је опозиција покрадена на изборима. Интересантна је селективност у погледу лишавања слободе, будући да је бивша градоначелница Ниша, Драгана Сотировски, о којој постоји озбиљан корупцијски компромат, још увек на слободи. Наведени случајеви откривања високе, односно политичке корупције су фарса која има за циљ да подвуче тобожњи резултат правне државе и политичку „намеру“ режима спремног да се обрачуна са „мангупима из властитих редова“.

Доказ да овај режим не ради ништа на спречавању и санкционисању високе корупције огледа се у ГРЕЦО извештају од 4. јула, у ком је подвучено да је Србија на задовољавајући начин испунила само једну од 24 препоруке. Једина испуњена препорука је багателног карактера и односи се на основање тела надлежног за евиденцију поклона и смањење вредности повремених поклона које могу да задрже полицијски службеници. Суштинске препоруке које се односе на проверу интегритета пре именовања министара, саветника и шефова кабинета, као и на планове интегритета и кодексе понашања, остале су мртво слово на папиру. Помака нема ни кад је реч о контактима највиших званичника са лобистима, ни о превенцији корупције носилаца највиших извршних функција. Национална стратегија за борбу против корупције чека се као „озебао сунце“, док Савет за борбу против корупције објављује свој извештај о феноменима системске корупције. Јасно је да ће овај извештај остати непрочитан, као и сваки који је Савет објавио и доставио Влади (чије је саветодавно тело!) у протеклих 12 година.

Можда ти се свиди

Оставите коментар