Почетна » Перић Дилигенски: У процесу приступања ЕУ немамо чиме да се похвалимо

Перић Дилигенски: У процесу приступања ЕУ немамо чиме да се похвалимо

од Жиг Инфо
0 коментар

Народна посланица и потпредседница Србија центра др Тијана Перић Дилигенски изјавила је да је Србија у евроинтеграцијском застоју и да „немамо чиме да се похвалимо“.

„Са једне стране се дистанцирамо од ЕУ, а са друге јачамо персоналне везе са појединим шефовима држава чланица ЕУ. Тако једна мала Србија, заглављена у евроинтеграцијском процесу, треба да даје трансфузију и инфузију немачкој економији и купује Рафале по ценама које нису преференцијалне него изнад тржишних. Шта грађани имају од ових уступака на евроинтеграцијском путу?“ рекла је Перић Дилигенски на Одбору за европске интеграције.

Поводом Извештаја о спровођењу Националног програма за усвајање правних тековина ЕУ Перић Дилигенски је напоменула да је „срамотна статистика да само 28 одсто од планираних нормативних активности буде усвојено. То показује да наше владе у континуитету имају превелику амбицију и високо мишљење о себи, а малу кондицију. Много је тога започето, а учинак на крају увек буде лош“.

Што се тиче области борбе против корупције Перић Дилигенски је навела да је та тема „плач мајке божије“.

„Обуке и само обуке као нормативне активности. Очекујем да тужилаштва могу да смисле нешто креативније. Те обуке коштају много, не само из буџета, већ и међународне институције финансирају те обуке. Логично би било да кад се толико новца, времена и ресурса уложи да се очекују неки резултати. Сама министарка Мишчевић је рекла да резултати нису мерљиви. Они само у правосуђу јесу мерљиви. Мере се кроз два критеријума – број осуда за корупцију, и број процесуираних случајева“.

Она је истакла да сектор унутрашње контроле МУП-а као нормативну активност у овом извештају наводи набавку возила.

„То је срамотно. Њихова надлежност је да открива и сузбија корупцију полицијских службеника на раду и у вези са радом. Да би то радила потребно је да спроводи тестове њиховог интегритета, процењује ризике од корупције и врши процену њихове имовине“.

Према њеним речима Народна банка Србије не може да „добаци до спровођења обука и вебинара као „главне нормативне активности“ усаглашавања са европским Акијем (Ацqуис)”.

„Народна банка признаје да је њен главни домет европској бирократији обучавање и спровођење курсева за запослене. То је толико парадоксално да Топ листа надреалиста то не би смислила“, закључила је Перић Дилигенски.

Можда ти се свиди

Оставите коментар