Почетна » Пет и по милиона евра за РС и општине у Федерацији БиХ где живе Срби

Пет и по милиона евра за РС и општине у Федерацији БиХ где живе Срби

од admin
0 коментар

Председник Вучић је на конференцији за новинаре рекао да су донете одлуке о више пројеката подршке и помоћи народу и институцијама Републике Српске.

Вучић је најавио ће Република Србија финансирати изградњу вртића у Требињу и Брчку, као и студенстко-ђачког дома у Власеници.

„Биће реконструисане улице на Палама, као и спортке дворане и трг у Источном Сарајеву. Предвиђена је санација моста преко Дрине између Зворника и Малог Зворника“, додао је Вучић.

То је око четири милиона евра и Србија ће пружити подршку општинама у Федерацији које су настањене претежно српским становништвом, попут Грахова, Дрвара, Петровца и Гламоча са милион евра за разне пројекте, рекао је председник.

Укупно ће то бити око пет и по милиона, поручио је председник Вучић, и подсетио да је, управо захваљујући Србији, Сребреница сада велико градилиште, а да је мост Љубовија-Братунац у завршној фази.

Председник је изјавио да је формиран тим од неколико људи који ће радити на писању Декларације која ће обухватити право на употребу српског језика и ћириличног писма, затим право на изучавање и неговање српске културе, право изучавање српске историје и неговање српске слободарске традиције, очување националне географије, право на очување и заштиту српског културно-историјског наслеђа и право на информисање на српском језику.

То су, рекао је Вучић, сфере које ће бити обухваћене Декларацијом, у складу са свим међународним јавно-правним актима „да дужебрижници који се плаше сваке помисли или речи када неко изгвори Срби или српски, чују о чему се ради“.

„Након тога ћемо ићи на доношење Акционог плана који би дефинисао конкретне мере за остваривање наведених права, а оживео би се и буџетски фонд у договору са РС који је постојао и раније“, рекао је Вучић.

Тим планом би се, додао је, у Србији регулисало конкурсно финансирање од стране Управе за дијаспору и Србе у региону.

„Радили бисмо и на уједначавању школских програма из српског језика и књижевности, историје и географије, организовање унакрсних ђачких екскурзија у Србији и РС и омладниских ђачких и студентских кампова“, рекао је Вучић.

Председник је назначио да су сви конкретни програми могући, захваљујући томе што су Влада Србије, закључно са августом, односно грађани, остварили за тачно милијарду евра бољи резултат у буџету од планираног, па имамо могућност да помогнемо колико можемо.

Председник Србије, указао је да више о националној историји уче деца у РС него у Србији, а кривица за то је, каже, на нама и о томе ћемо морати да размишљамо у будућности.

Србија, поручио је, поштује територијални интегритет БиХ и са тим нема проблем, али истовремено не желимо да нам било ко замера што се поносимо због чињенице да смо исти народ.

„То је наше право, у складу са свим међународним актима“, рекао је Вучић и додао да ће се наставити финансијска помоћ Андрићевом институту.

„Уверен сам да Срби и Бошњаци морају да живе у миру“

Председник Вучић је изјавио да је његова порука пред посету Сарајеву да Србија не тражи ништа што би некога повредило већ само да буде поштована, да се поштује Дејтонски споразум и основна права РС, те поручио да морамо да живимо у миру и успоставимо дијалог као једини начин комуникације.

Вучић је рекао да мисли да људи у Сарајеву никада нису имали довољно вере у оно што им говори и поручује.

„Уверен сам да Срби и Бошњаци морају да живе у миру, да је дијалог једини начин комуникације и то пристојан и цивилизован, уз поштовање једних према другима. За сваку врсту разговора о међусобној помоћи и подршке смо спремни да разговарамо“, навео је председник Србије.

Наша је порука, додао је, да што се Србије тиче не тражимо ништа чиме бисмо повредили неког другог и да само тражимо да и Србија буде поштована и да се поштују Дејтонски споразум и основна права РС.

„То исто кажем и овде пред Додиком и у Сарајеву“, рекао је и додао да нигде не може да се чује да је рекао нешто друго.

Председник Србије уверен је да је време да се додатно конкретизују ствари и да још више пројеката „гурамо“ заједно и да видимо шта можемо да направимо у будућности.

Брнабић: Заједничка седница Влада Србије и РС у новембру

Председница Владе Србије Ана Брнабић најавила је заједничку седницу влада Србије и Републике Српске у новембру и истакла да је и тај договор доказ континуитета рада претходне Владе Србије.

Брнабићева је подсетила на инфраструктурно повезивање са Републиком Српском и изградњу брзих саобраћајница, пре свих до Бјељине, те поменула мост Љубовија-Братунац.

Премијерка је рекла и да очекује да ће Влада Србије ускоро усвојити предлог закона о Националној академији за јавну управу, што ће, каже бити јако важно за прављење ефикасне јавне управе у служби грађана и привреде.

Навела је да отварање Академије очекује наредне године, објаснивши да ће она бити отворена и за јавну управу РС и да на ћемо тиме наставити сарадњу и потврдити посебне везе.

Додик: Период најбоље сарадње Србије и РС

Председник РС Милорад Додик рекао је да је задовољан састанком и истакао да је ово период најбоље сарадње Србије и Републике Српске која се мери конкретним пројектима.

„Сви пројекти које смо ми кандидовали су прихваћени од стране премијера и председника Србије“, рекао је Додик и додао да ће се тим пројектима решити многи проблеми у инфраструктури и подићи квалитет живота грађана.

Према речима Милорада Додика, Декларација би можда већ у новембру могла да се нађе пред парламентима Србије и Српске.

Оно што је важно за Србе из БиХ и Хрватске и што их боли, је стереотип да су они босански Срби и Срби из Хрватске, каже Додик.

„Ми смо сви Срби и желимо да се том Декларацијом осврнемо на ту чињеницу, јер је неко намерно направио ту збрку и почео да нас раздваја“, рекао је председник РС.

Додик је рекао да је Република Српска захвална на помоћи истакавши да је Србија најважнији фактор регионалне стабилности и безбедности.

Председник РС најавио је да ће на седници Скупштине Републике Српске у септембру тема бити безбедност, а биће донета и одлука о војној неутралности РС, као и о захтеву да БиХ „одустане и буде војно неутрална“.

„Србија данас реално гледано је најважнији фактор регионалне политичке безбедности и стабилности и снажан мотор економског развоја“, навео је Додик и додао да подржава и поздравља скорашњу посету председника Вучића Сарајеву и разговоре са званичницима Федерације, оценивши да таква посета и састанци доприносе стабилизацији укупних прилика.

Додик је поновио да је Србија центар регионалне стабилности и да је добро за сваку земљу у окружењу када јој председник Србије долази у посету.

Премијерка РС Жељка Цвијановић оценила је да су састанци попут данашњег конструктивни, јер резултирају конкретним пројектима.

Каже да је задовољна што ће вртићи и друге установе носити назив „Србија“ јер, приметила је, Србија јесте то заслужила и главна је узданица РС.

„Све најбоље Хрватима у решавању односа с Бошњацима“

Одговарајући на питање о најновијем сукобу између Бакира Изетбеговића и Мирослава Туђмана, Вучић је рекао да очигледно постоје одређења трвења и проблеми у хрватско-бошњачким односима, али да као председник Србије не би да то коментарише.

„Додик има право да говори о односима у БиХ, као председник Србије тога се клоним, не би било фер да коментаришем односе између Бошњака и Хрвата, али ни однос између делимично службеног Загреба и Сарајева“, рекао је председник Србије.

Наш је циљ, како је поручио, да имамо добре односе и једнима и с другима, али и да знамо шта се збива.

„Очигледно да постоје трвења и проблеми не само у српско-бошњачким односима већ и у хрватско-бошњачким, а ја им желим да то превазиђу“, рекао је Вучић.

Како је навео, посета Сарајеву наредне седмице имаће смисао управо у томе да се успостави дијалог, цивилизован и пристојан, као начин решавања српско-бошњачких проблема.

„Ја желим све најбоље и Хрватима у решавању односа с Бошњацима“, поручио је Вучић, те поновио да не би да улази у њихове међусобне односе.

За разлику од председника Србије, председник РС Милорад Додик рекао је да очигледно постоји притајена мржња између Изетбеговића и Туђмана, што је прокоментарисао речима: „Били су браћа, шта им је сад, немам појма“.

Говорећи о најновијем сукобу Изетбеговића и Туђмана, приметио је да је очигледно да историјске чињенице не могу да буду скривене и додао да Изетбеговић само отвара проблеме и да нема више дестинација ни у региону ни у БиХ где није отворио проблем.

„Чини то у континуитету, прво са оним мировним споразумом. Он говори да је његова политика, политика његовог оца, а политика његовог оца је Исламска декларација, која је програмски акт и документ за Исламску државу која је функционисала и још увек фунцкионише на Блиском истоку, и он се тога није одрекао“, рекао је Додик.

Како је навео, сада су и они сазнали од Туђмана оно што су Срби говорили, а да се њихов глас није чуо, а то је да је управо зачетак Исламске државе могао да се види у БиХ доласком муџахедина, што је, приметио је, повредило Бакира Изетбеговића.

То, додао је, није једини проблем између БиХ и Хрватске, јер постоји проблем и са Пељешким мостом, док Република Српска има проблем са изградњом моста на Сави код Градишке, што покушава да реши са Хрватском.

„Изетбеговић континуирано има проблеме у бошњачко-муслиманској заједници у самом Сарајеву, где губи подршку властите партије и постаје политичка олупина, а то тако и бива при крају политичког ангажмана, онда сви навале на вас“, закључио је Додик.

„Влада доноси мере за подстицање рађања“

Председник Вучић је изјавио да Србија нема већих брига када је реч о економији, те поновио да је највећи проблем да сачувамо мир и стабилност.

„Наш народ живи сиромашно и тешко и када нам буду плате и 600 евра, биће сиромашнији од многих у Европи, али да ли је боље него што је било и да иде у добром смеру, нема никакве сумње и зато кажем да немамо превеликих брига, јер смо стабилизовали стање јавних финансија што је било најтеже“, рекао је Вучић.

Јавне финансије су стабилизоване, каже, захваљујући томе што смо плате „држали“ ниско и што извор раста није потрошња, већ инвестиције и извоз.

У том смислу, навео је да је Србија имала више директних страних инвестиција него четири земље и једна територија Западног Балкана.

„Ако имамо две милијарде, БиХ у целини 380 милиона, Албанија око 270, па рачунајте редом. Ово су званични подаци“, рекао је Вучић.

Каже, међутим, да недостају већа примања да бисмо и потрошњу имали као додатни извор раста.

Вучић је истакао да је у Србији када је он преузео владу, покривеност увоза извозом била 51 проценат, а данас је, захваљујући доласку страних компанија, чак 79 одсто.

„Не видим ту велике проблеме за нас, а највећи проблем је да сачувамо мир и стабилност. Ако то успемо, ствари ће ићи боље, а да ли могу нешто брже остаје за наше унутрашње дискусије“, рекао је председник.

Истиче да је важно како ћемо нашу децу да васпитавамо, да их учимо и да имамо све више ђака у школама, јер их имамо све мање.

„На томе ћемо морати да радимо и зато влада доноси мере да високим свотама подстиче рађања“, најављује Вучић.

Те своте ће се, каже, повећавати, јер је то услов за развој озбиљне економије.

„Ако немате деце, ако нема ко да ради у будућности, онда заборавите на озбиљност државе и да има било каквог озбиљнијег угледа у Европи и свету“, закључио је Вучић.

У згради Председништва на Андрићевом венцу одржан је састанак председника Србије Александра Вучића, председнице Владе Ане Брнабић, председника Републике Српске Милорада Додика и председнице Владе Републике Српске Жељке Цвијановић.

Састанку су присуствовали и министри Владе Србије Небојша Стефановић, Александар Вулин и Душан Вујовић.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар