Почетна » Петрич: Убиство Ивановића угрожава дијалог

Петрич: Убиство Ивановића угрожава дијалог

од admin
0 коментар

У интервјуу бечком дневнику Пресе Петрич је рекао да га је убиство Ивановића посебно погодило.

„Упознао сам Ивановића у вроватно најтежој фази косовског конфликта као промишљеног човека, једног од ретких на страни Милошевића који се искрено борио за решење са албанском већином. Не желим да спекулишем о позадини убиства, али атентат је озбиљно довео у питање дијалог“, објаснио је некадашњи изасланик ЕУ за Косово.

Петрич је нагласио да је сада важно да се што пре отворена питања у Бриселу реше, као што је статус српских већинских општина на северу Косова.

Када је реч о Специјалном суду за злочине ОВК бивши високи представник међународне заједнице у БиХ рекао је да је у основи исправно да се кривично гоњење примени и у случајевима који се тичу ОВК.

Наводећи да је увек подржавао Специјални суд, Петрич додаје да је важно је да се ограничи рад на еклатантне случаје.

„Неопходно је погледати како се на Косову може помоћи да се учи из грешака прошлости а да се од тога направе нове легенде“, нагласио је Петрич.

Истовремено је оценио веома позитивним рад Хашког трибунала и навео да би требало замислити шта би се десило без тог суда.

„Да ли би Младић, Караџић или чак Милошевић били привредени пред суд?“, каже Петрич, додајући да је, узимајући у обзир принципе на којима је деловао, суд уздрман.

„Премало је јасно рађено на томе ко сноси политичку а ко војну одговорност за ратне злочине. На крају су очекивања била претерана да се тиме може започети процес помирења“, закључио је Петрич.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар