Почетна » Питали смо опозицију да ли их је Вучић преварио за нове београдске изборе

Питали смо опозицију да ли их је Вучић преварио за нове београдске изборе

од Други Пишу
0 коментар

Шест месеци од јавног обећања Александра Вучића да ће у Београду бити одржани нови избори и најава да ће се они одржати у децембру или марту, опозиција све мање верује да ће се то догодити. Ипак, у изјавама за “Нова.рс наводе да се спремају и за тај сценарио.

Састанак председника Србије Александра Вучића и лидера ССП Драгана Ђиласа променио је односе на српској политичкој сцени. На њему је Ђилас затражио нове београдске изборе, а као могући термини изласка Београђана на биралишта помињани су децембар и март следеће године.

Убрзо је и Александар Вучић изјавио да спреман на понављање избора у Београду, уколико то буде желела опозиција. Он је рекао да ће то бити његов предлог Председништву и Главном одбору Српске напредне странке.

Шест месеци касније о овом обећању се ћути.

На питање Нова.рс да ли ће бити нових београдских избора и да ли се спремају за њих, Драган Ђилас кратко је одговорио:

“Спремамо се као да ће избора бити”, одговара он.

Добрица Веселиновић, председник одборничке групе НДБГ у Скупштини града Београда, не верује да ће брзо доћи до избора.

“Ми смо у претходном периоду наставили да развијамо нашу организацију, ширимо се на рубне општине, правимо комшијске разговоре, организовали смо заједно са осталим удружењима протест на Савском насипу, били смо свуда где је требало… Паралено са тим је и наша одборничка група била најактивнија у скупштини града и користила време за расправе и предлоге. Међутим, не мислим да ће брзо доћи до избора”, каже Веселиновић за Нова.рс.

Он наводи да СНС има танку, али стабилну већину, као и да нису имали проблем са кворумом код доношења одлука, “поготово што имају једног човека који је ту ‘летећи’”.

“Вук Станић ускаче када треба. Све време су имали тих 56 плус, Станића као 57. одборника. Видећемо шта ће бити у наредном периоду. Градоначелник је обећао седницу Скупштине града око ребаланса буџета. Ту ће се још једном видети шта планирају за наредних шест месеци. Мислим да ће се ту видети да ли им је план мало дужи или за наредних шест месеци”, истиче Веселиновић.

Драгана Ракић, заменица председника ДС, истиче да одлука о изборима не зависи од закона нити од неких других објективних фактора, а понајмање од жеља опозиције.

“Да ли ће избора бити зависи искључиво од личне процене Александра Вучића да ли му је то корисно или не. Он изборе расписује тек када је сигуран да ће их успешно покрасти, на њима ‘победити’ и да му то доноси лични бенефит тј.учвршћивање аутократске власти. Сигурна сам да ће једном направити лошу калкулацију и да ће расписати превремене изборе које ће изгубити. Можда се то управо деси на превременим београдским изборима, уколико их буде”, каже Ракић за наш портал.

Ђорђе Микетић, члан странке Заједно, каже да се за београдске изборе озбиљно спремају.

“Окупили смо срчане активисте, оформили општинске одборе и заједно са нашим градским одборницима и врхунским стручњацима који нас саветују – развили смо конретна решења која нудимо за хитан опоравак живота у престоници, од грејања и енергетике, саобраћаја, дивље и помахнитале градње до, социјалне заштите, проблема вртића и квалитета ваздуха. Све више људи нам се јавља који желе да укључе у креирање решења за хитно унапређење живота у граду и спремамо знажан пакет мера за опоравак Београда”, наводи Микетић за Нова.рс.

Он каже да спремају понуду и за партнере у опозцији и то како да победе предстојеће козметичко ребрендирање СНС-а.

“Јер када милион људи изађе на изборе, а велика већина захтева промене – то се онда мора и десити”, додаје Микетић.

Да се спремају као да ће избора бити сутра, кажу и у Народној странци, али наводе да је тешко дати одговор на питање да ли ће их бити.

“Мислимо да је јако тешко дати рационалан одговор имајући у виду да о томе одлучује искључиво само Александар Вучич коме није страно ни да свакодневно износи неистине, што можемо видети на примеру Европрајда. С обзиром да одлука о изборима зависи само од воље једног човека, онда се не може дати реална политичка процена”, каже за Нова.рс Милош Павловић, шеф одборничке групе НС у Скупштини Београда.

Он наводи да је београдски одбор НС од 1. септембра почео са предузимањем активности које су усмерене на обарање већине у Скупштини Београда, а које су најпре започете још покушајем судског обарања избора градонацелника Александра Сапица.

“У синхронизацији са нашом одборничком групом, али и колегама из опозиције, чинимо све што је могуће да Београд добије власт какву заслужује. Предузимамо кампањске активности на терену као да ће избори у Београду бити сутра”, наводи Павловић.

Наташа Латковић  Нова

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар