Почетна » Победа разума у Шапцу: Веселиновић ослобођен кривице у поступку који је против њега поднео начелник шабачке полиције

Победа разума у Шапцу: Веселиновић ослобођен кривице у поступку који је против њега поднео начелник шабачке полиције

од Други Пишу
0 коментар

Судија основног суда у Шапцу донела је ослобађајућу пресуду за Добрицу Веселиновића, по кривичној тужби коју је против њега поднео начелник шабачке полиције Миодраг Андрић, због снимања насиља на мосту преко Саве у Шапцу.

Веселиновић је тужен зато што је снимао овог полицијског старешину док је издавао наређење да се полиција повуче и омогући батинашима да са моткама и багером нападну окупљене грађане на блокади моста на Сави 27. новембра 2021. године, током протеста против “Рио Тинта” и измена закона о референдуму.

У овој приватној кривичној тужби Миодраг Андрић, начелник полиције у Шапцу навео је да је претрпео нематеријалну штету у виду повреде части и угледа због видео снимка насиља које је Добрица Веселиновић преносио на свом фацебоок профилу.

Подсећамо да су 27. новембра 2021. године, приликом блокаде моста на Сави у Шапцу, у оквиру серије протеста и блокада против “Рио Тинта”, полицијски службеници повукли бројне полицијске снаге које су биле присутне на мосту, како би се омогућило да батинаши Српске напредне странке нападну окупљене грађане моткама и чекићима и да уз помоћ багера омогуће да конвој аутобуса присталица Српске напредне странке стигне на страначки скуп у Београдској “Арени”. Миодраг Антић, начелник полиције у овом граду није реаговао, нити покушао да спречи насиље, иако је био присутан на мосту.

“Апсолутно нисам био крив за оно што ми се ставља на терет. Овај цео процес је од почетка био сулуд и представља извртање чињеница и ругање истини и жртвама. Снимком сам желео да свима покажем шта се дешава на мосту, ко су батинаши који су напали грађане који су мирно протестовали, а како би сви запамтили шта се десило. То сам урадио како би спречили да се у будућности нешто тако понови, и како би се починиоци процесуирали. Нажалост починиоци још увек нису процесуирани”, изјавио је Добрица Веселиновић по завршетку суђења.

Овом приликом би све у институцијама замолио бих да никада не окрећемо главу на насиље. Насиље које је присутно у свакој пори друштва. Насиље које се дешава у породицама, насиље према женама, старима, насиље на нашим улицама, насиље које смо видели на мосту преко Саве у Шапцу. Јер сваки пут кад прећутимо на лаж, сваки пут када окренемо главу када видимо насиље и не реагујемо – лаж и насиље се гомилају. Они ће кад – тад изаћи на светлост дана, а последице су онда катастрофалне”, додао је Веселиновић.

Покрет Не давимо Београд и лично Добрица Веселиновић, налазе се на мети режима већ годинама, а у току предизборне кампање су поред овог, започети и судски процеси које је покренула компанија блиска власти, Миленијум тим. Наиме, компанија која гради Београд на води покушава да тужбама, у којима тражи астрономске суме од Веселиновића и од организације Не давимо Београд, изврши притисак и саботира њихов рад.

Целокупан снимак насиља на мосту преко Саве у Шапцу

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар