Почетна » Конституисан 12. сазив Скупштине Србије, избор председника можда у понедељак

Конституисан 12. сазив Скупштине Србије, избор председника можда у понедељак

од admin
0 коментар

 

Наредних дана требало би да буду формирана скупштинска тела, посланичке групе, а како се наговештава, тек почетком наредне недеље требало би да буду изабрани председник, потпредседници и генерални секретар парламента, који ће бити део политичког пакета будуће владајуће коалиције и Владе Србије.

Када тај процес буде завршен, знаће се ко ће у републичком парламенту и бити опозиција.

Датум наставка седнице на којој би требало да буде изабран председик Скупштине, биће накнадно одређен, а како незванично сазнајемо, очекује се да то бити следећег понедељка.

Иначе, конституисањем новог парламента почео је да тече рок од 90 дана за формирање нове Владе.

Ко ће бити нови председник парламента, нико из Српске напредне странке данас није желео званично да нам каже, осим наговештаја да то сигурно неће бити досадашња председница Маја Гојковић, која је виђена за једног од будућих министара у Влади Србије.

Незванично нам је речено да велике шансе да буде нови први човек парламента има Владимир Орлић, досадашњи заменик шефа посланичке групе СНС.

Напредњаци напомињу и да је све то део политичког пакета који ће одредити састав будуће владе и будуће владајуће коалиције.

Истичу да ће напредњаци имати и потпредседнике парламента, а да ће тек следеће недеље бити познато ко ће бити шеф посланичке групе Српске напредне странке, уз ограду да није сигурно да ће то поново бити Алкесандар Мартиновић, који је јуче председавао посланичким клубом, али у својству вд председника.

Иначе, посланички клуб напредњака имаће 150 посланика, од чега су чак 139 нови посланици, који су први пут крочили у парламент.

И док напредњаци чекају политичку одлуку врха странке, социјалисти су већ одредили да њихов шеф посланичке групе, бар док се не сазна да ли ће бити и даље део кабинета у Немањиној 11, буде и шеф странке Ивица Дачић.

Функцију заменика шефа посланичког клуба обављаће Ђорђе Милићевић, који нам је рекао јуче да ни та странка не зна кога ће предложити за будућег потпредседника парламента.

Као и у прошлом сазиву, шеф посланичке групе Јединствене Србије биће Драган Марковић Палма, а његов заменик Жика Старчевић.

„Ми ћемо имати посланички клуб од осам посланика, и то због већих права које има посланички клуб, али ћемо и даље заједно са СПС и Ивицом Дачићем доносити јединствене одлуке, као и до сада, јер имамо јединствену политику“ -истиче Марковић за Данас.

Шеф посланичког клуба Српског патриотског савеза, који ће бројити десет посланика, упркос очекивањима да то буде Алкесандар Шапић, лидер те странке, биће Марина Рагуш која има дугогодишње парламентарно искуство као посланица Српске радикалне странке.

Владимир Глишић, због концепцијских разлика са лидером СПАС-а, у парламенту ће деловати као самостални посланик.

Посланички клуб Партије уједњених пензионера од девет посланика, бар док не буду познати детаљи састава нове владе, водиће Милан Кркобабић, а први човек осмочланог посланичког клуба Љајићевог СДПС биће Бранимир Јовановић, а његов заменик Наташа Вацић Михаиловић.

Деветочланим посланичким клубом Савеза војвођанских Мађара, као и до сада, руководиће Балинт Пастор, док ће његова заменица бити Елвира Ковач.

„Верујем да ће Уједњена сељачка странка, заједно са Покретом социјалиста, као и у претходном сазиву и сада имати посланички клуб који ће бриојити пет посланика. Председник тог клуба биће Ђорђе Компленски а заменик ћу бити ја“ – каже Маријан Ристичевић за Данас, и додаје да су мањи посланички клубови оперативнији.

Велике шансе да формира посланички клуб има и Партија слободе и правде Муамера Зукорлића, која има четири посланика, а све ће зависти од будућих међупосланичких договора.

По три мандата освојила је СДА Санџака и Албанска демократска алтернатива-Уједињена долина, па ни они уједињени нису без шансе да делују као посланички клуб.

Међутим, све појединости везане за посланичке клубове, скупштинска радна тела и руководство парламента, биће познато већ почетком наредне недеље, када се, како каже напредњак Драган Шормаз за Данас, и очекује наставак конститутивне седнице.

Иначе, конститутивна седница којом је председавала најстарија посланица Смиља Тишма са листе СПС, и четворо најмлађих Никола Лазић из СНС, Софија Максимовић из СПАС, Нандор Киш из СВМ и млада социјалисткиња Дубравка Краљ, трајала је непуна два сата, уз паузу од сат времена због верификације посланичких мандата.

Након тога, посланици су положили заклетву која гласи : „Заклињем се да ћу дужност народног посланика обављати предано, поштено, савесно и верно Уставу, бранити људска и мањинска права и грађанске слободе и по најбољем знању и умећу служити грађанима Србије, истини и правди!“.

Нови посланици су у парламет почели да пристижу још у раним јутрарњим сатима, а на улазу су их чекали црвени тепих и припадници гарде Војске Србије и припадници полиције, размештени поред ограде због најављене блокаде парламента.

Међу првима су стигли лидер социјалиста Ивица Дачић, његов коалициони партнер Драган Марковић Палма, напредњаци Братислав Југовић, Лав Пајкић, а на улазу у зграду посланицима, представницима медија и запосленима у скупштини мерена је температура и свима су подељене маске и рукавице, а у самој сали посланици су били физички раздвојени преградама од плексигласа.

За медије у холу парламента биле су постављене столице између којих је довољна физичка удаљеност.

Како ће најмногобројнија посланичка група Српска напредна странка, у својим посланичким просторијама обезбедити физичку достанцу убудуће остаје да се види, али за сада су они у скупштинској сали размештени на старим местима, као и социјалисти, док су у посланичке клупе посланика Демократске странке сели посланици Шапићевог Српског патриотског савеза.

Објављен списак посланика

Скупштина Србије објавила је на свом сајту имена 250 посланика којима су данас потврђени мандати после избора одржаних 21. јуна, пише ФоНет.

На интернет адреси www.парламент.гов.рс налазе се, поред имена, и године рођења посланика, занимање и место из кога долазе.

На парламентарним изборима одржаним 21. јуна, који је највећи део опозиције бојкотовао, највише мандата – 188 освојила је листа „Александар Вучић – За нашу децу“, 32 посланика има Социјалистичка партија Србије – Јединствена Србија, Српски патриотски савез 11 посланика, а мањинске партије Савез војвођанских Мађара девет, Странка правде и помирења четири и Странка демократске акције Санџака три мандата.

Данас ће први пут у скупштинску клупу сести Драган Марковић – Маркони. Након дугогодишње каријере у полицији и РДБ, односно БИА Марковићу је као кандидату ПУПС-а на листи СНС-а данас потврђен мандат народног посланика.

Председник Двери Бошко Обрадовић оценио је да демократија у Србији данас „умире“ са формирањем Скупштине Србије, коју је оценио као „лажну“ и „ненародну“.

М.Р.М    Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар