Почетна » Почели избори у СНС у Нишу: Изгубио кандидат иза кога стоји градоначелница

Почели избори у СНС у Нишу: Изгубио кандидат иза кога стоји градоначелница

од Други Пишу
0 коментар

У Месном одбору Српске напредне странке „Душко Радовић“, у којем су започели унутарстраначки избори СНС-а у Нишу, кандидаткиња за председника МО Ивана Крстић, иначе „обична“ чланица странке од њеног оснивања, прексиноћ је победила повереника тог одбора Слободана Ристића, иза којег „стоји градоначелница и чланица Председништва СНС Драгана Сотировски“, сазнаје Данас.

Према нашим изворима, актери ових избора имају право приговора страначкој Статутарној комисији, која ће одлучивати о коначном исходу, уколико приговора буде.

Они су казали да су присутни чланови изабрали Крстић и њену листу са четири делегата за МО, а да Ристић то “није добро поднео”, те је наводно износио низ примедби, напустио састанак и са собом однео записник.

На састанку су били и „букачи“, који не припадају МО СНС, али су дошли због подршке Ристићу, рекли су извори, додајући да је Ивану Крстић кандидовао кардиолог Владимир Илић, а актуелни повереник МО „предложио сам себе“.

„Иза Ристићеве кандидатуре стајала је Сотировски, која води страначки штаб Медијана 1 којој припада МО ‘Душко Радовић’, а Ристић је њен заменик на седницама Штаба када она није ту. У странци има тумачења да је изабрана председница МО СНС заправо победила Сотировску, која нема иоле значајнију подршку у странци, као и да и убудуће може бити сличних изнађења“, рекли су извори Данаса.

Они су казали да су избори у овом МО били „регуларни“, а да је примедбе износио само Ристић, који их је иначе “организовао и изабрао контролоре”.

За своју суграђанку коју познају и у њу имају поверења гласале су њене комшије, које нису мислиле да треба да дају глас ономе „иза кога неко стоји“, додали су.

Ристић је за Данас казао да овакве инфромације “нису тачне”.

Он је навео да је на овом изборном састанку МО постојао “низ неправилности, што је евидентирано и у записнику”.

“Записник нити је био код мене, нити је сада код мене, јер нисам водио ни састанак, а ни записник. Ја сам досадашњи повереник МО СНС и за то место ме предлажу делегати из постојећег МО, а подржава ме Општински одбор Медијана. Градоначелница Сотировски по адреси не припада мом МО, те тако не може ни да ме предложи, нити да ме подржи”, рекао је Ристић.

Он није одговорио на питања да ли је на унутарстраначким изборима у МО СНС добио мање гласова од противкандидаткиње Крстић, односно да ли је она победила, или можда још нема коначних резултата због “неправилности” о којима говори.

На унутарстраначким изборима СНС-а у Нишу се бирају председници месних одбора, а они и њихови делегати – по један на сто чланова, бирају председнике општинских одбора, којих је пет.

Председника Градског одбора предлаже Извршни одбор СНС-а, што практи;но значи да га страначка централа и бира, јер је скоро потпуно извесно да се неће гласати другачије од предложеног.

Према незваничним информацијама, за место челника ГрО заинтересована је Сотировски, као и директор Универзитетског клиничког центра и члан Главног одбора СНС Зоран Перишић, који припада другој страначкој струји, а коме се у овом тренутку дају веће шансе.

Извршни одбор СНС је средином фебруара одлучио да распише унутарстраначке изборе у нишкој СНС, која их је последњи пут имала пре скоро 12 година, а од средине 2021. године била и „обезглављена“ пошто је без привременог органа у лику повереника за Ниш.

Унутарстраначки избори су последњи пут одржани 2011. године и од тада је та странка у некој врсти в.д. статуса.

Последњи изабрани председник Градског одбора био је Перишић, иза кога је стао председник СНС Томислав Николић, а који је четири године касније, 2015, разрешен са функције и Градски одбор распуштен, по налогу Николићевог сина Радомира, тадашњег председника Извршног одбора СНС-а.

Након његове смене, за Повереника Градског одбора „из Београда“ је постављен др Милан Станојковић, садашњи директор Специјалне психијатријске болнице у Горњој Топоници, а средином 2016. и Звездан Миловановић, бизнисмен и оснивач телевизије Коперникус, који је 2021. поднео оставку.

Међу нишким напредњацима, иначе, годинама уназад постоје поделе на неколико струја, због којих је врх странке интервенисао.

Градоначелница ћути

Сотировски данас није одговорила на питања у вези са почетком унутарстраначких избора и изборним резултатом у МО “Душко Радовић”. Јавност је, тако, остала ускраћена за одговоре да ли је Ристић њен предлог за председника овог МО, да ли има сазнања да је на изборима у МО било пропуста и да ли ће тим поводом бити покренути поступци који би евентуално могли да измене резултат. Данас је остао и без коментара на то што је садашњи повереник МО добио мање гасова од чланице странке без функције.

Foto: Niška inicijativa

Зорица Миладиновић    Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар