Почетна » ПОЧИЊЕ РИЈАЛИТИ У СКУПШТИНИ: Радикалске клетве за Санду и Радуловића

ПОЧИЊЕ РИЈАЛИТИ У СКУПШТИНИ: Радикалске клетве за Санду и Радуловића

од admin
0 коментар

Седнице парламента макар неће бити досадне, јер клупе су резервисане за Вјерицу Радету, Наташу Јовановић, Зорана Красића, али и Чедомира Јовановића, Бориса Тадића, Муамера Зукорлића…

На предстојећим скупштинским расправама по свој прилици моћи ћемо да очекујемо и немогуће, па чак и гађања ципелама и чувене клетве, због чињенице да се у парламент враћају радикали и ДСС, али и први пут улази Саша Радуловић, који је наоштрен против режима. Демократе и напредњаци, као стари ривали, вероватно ће наставити међусобне свађе.

Највеће појачање, и килограмски и ораторски, јесте повратак лидера радикала Војислава Шешеља у посланичке клупе. Он за Курир каже да му нико из новог сазива није изазован за полемику и поручује да ће морати да се нађу много јачи момци како би гледали репризу његовог изношења из скупштинске сале.
– Ући ћу у скупштину као парни ваљак, али нема ту ниједног капиталца. Просто, нема човек за шта сабљу да крвари. Нико ми није раван, али оштрим се пре свега на напредњаке, али онај њихов Александар Мартиновић није ми ни до колена. Он је згодан да га човек вуче за уши и ништа више. Санду ћу да черупам као кокош, а оног Чеду могу да растурим кад хоћу. Дошло, изгледа, време кад је у парламенту 3. категорија политичара. Нисам задовољан – испричао нам је Шешељ.

Летеће и ципеле

Његова десна рука биће Зоран Красић, који не крије да су и у новом сазиву могуће и сцене попут гађања ципелом, бацања клетви, изношења посланика…
– Свакоме следује према заслузи, али знајте да то што се за нас везује није био примитивизам, већ борба за права. Ево, сви памте ципелу, а не сећају се да је ципела полетела кад смо расправљали о сагласности за статут Војводине. Испоставило се да је Уставни суд после две године рекао малтене: „Позлатила се рука ономе ко је бацио ципелу, јер је био у праву.“ Мени је само било криво што је колегиница промашила – присећа се Красић.

Ако одемо неколико година уназад, сетићемо се да су радикалке најпопуларније биле кад су бацале клетве. Наташа Јовановић је тад клела Бориса Тадића речима „Нека му се семе затре, нека га сунце не огреје и нека не види светлога дана!“, док је Вјерица Радета проклињала Томислава Николића и његово потомство.

Међутим, председница ДСС Санда Рашковић Ивић тога се не боји.
– Да су клетве тако опасне, не би било живих људи да ходају по земљи. Не плашим се тога – каже она и додаје:
– Грађанима ће бити врло занимљиво. Ако ме питате хоћемо ли ми да бацамо клетве, нећемо. Хоћемо ли да упућујемо ружне речи, нећемо. А да се бранимо, морамо.

Председница ДСС каже и да се неће спуштати на исти ниво с колегама из СРС.
– Ако је неко шампион у ваљању по блату, као што су радикали, у тој дисциплини не можемо да победимо. То у животу вежбала нисам, нисам тако васпитана. А Шешељ нека нам је жив и здрав и нека само вређа. Увек је био забављач и омиљени опозиционар, па нека га – каже Рашковићева.

Фалиће Бабић

Лидер Нове странке Зоран Живковић као највећи критичар власти остаје у парламенту, али нас напуштају лапсуси Зорана Бабића, који, по свему судећи, иде у извршну власт.

Иако су радикали познати по жустрим расправама, аналитичар Бранко Радун не сматра да ће Шешељ доминирати овог пута, јер ће имати велику конкуренцију.
– Могућ је и унутрашњи сукоб опозиције због доказивања, јер су то, у неку руку, орочене коалиције које су састављене због преласка цензуса – објашњава Радун. Он сматра да због широког спектра левог и десног блока може свашта да се очекује, али и „они независни“.
– Они који ће бити независни посланици трудиће се да заузму свој угао у расправама, као што је, на пример, Ђорђе Вукадиновић. Биће много оних који ће хтети да се наметну власти или да је критикују – закључује Радун.

Биће жестоко
СВЕ САМИ ЛИДЕРИ У СКУПШТИНИ

За разлику од претходног сазива, у парламенту ће сада бити већи број лидера странака у улози посланика. На том списку су лидери СДС Борис Тадић, Двери-ДСС Бошко Обрадовић и Санда Рашковић Ивић, СРС Војислав Шешељ, Нове странке Зоран Живковић, ДЈБ Саша Радуловић, ЛДП Чедомир Јовановић и ЛСВ Ненад Чанак.

 

(курир)

Можда ти се свиди

Оставите коментар