Почетна » Под изговором безбедности СНС умањује новац општинама и градовима

Под изговором безбедности СНС умањује новац општинама и градовима

од Други Пишу
0 коментар

Зелено-леви фронт сматра да је недопустиво да се под изговором регулисања безбедности у саобраћају, практично одузимају средства градовима и општинама у Србији. Новим законом о безбедности у саобраћају владајући режим је одузео средства локалних самоуправа управо за побољшање саобраћајне инфраструктуре и за промоцију одговорног понашања возача и других учесника у саобраћају.

“До сада се 30% новца од наплате казни за прекршаје у саобраћају распоређивало у буџете градова и општина на чијој територији је начињен прекршај, а 70% је одлазило у републички буџет. Ова средства су се користила за побољшање саобраћајне инфраструктуре, обнову саобраћајне сигнализације и промоцију одговорне и безбедне вожње. Са новим законом се у потпуности централизују средства, а градови и општине ће конкурисати пројектима за потребан новац. Ово омогућава Министарству унутрашњих послова да у пракси расподели средства само подобним градовима и општинама.”, изјавио је Роберт Козма, народни посланик Зелено-левог фронта.

И додао је – “Овакав концепт би можда био применљив да смо демократска земља, али у нашим околностима практично значи да ће владајући режим имати још једну врсту притисака на будуће опозиционе градове. Напредњачки режим зна да губи власт следеће године у десетинама градова и општина након локалних избора и овом мером смањују буџете локалних самоуправа. На овај начин Нови Сад ће остати без око милион, а Београд без четири и по милиона евра који су се користили за побољшање безбедности у саобраћају.”

Принцип расподеле и дељење средстава од наплате казни оним градовима где је прекршај почињен је била мера која је популарисала рад Управе саобраћајне полиције, јер су грађани знали да се део новца од наплате казни слива у локални буџет да би се побољшала безбедност саобраћаја на локалу, а сада ће се саобраћајна полиција искључиво посматрати као прикупљач харача, а не као служба која доприноси безбеднијем саобраћају на локалу.

Зелено-леви фронт / Не давимо Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар