Почетна » Покрет „Не давимо Београд“ мења име и шири се на Србију

Покрет „Не давимо Београд“ мења име и шири се на Србију

од Други Пишу
0 коментар

Прерастањем у странку покрет Не давимо Београд промениће и име, сазнаје Нова.рс. Чланство тренутно даје предлоге за назив странке, а очекује се да то буде и једна од главних тема на Скупштини покрета која је заказана за 20 октобар.

На шестој Скупштини Не давимо Београд, већином гласова усвојена је одлука да покрет у наредном периоду и формално прерасте у зелено-леву политичку партију која ће деловати на националном нивоу.

“Ова одлука долази као природан развој организације која је одавно прерасла оквире локалног деловања и на претходним изборима остварила значајан резултат, посебно у Београду где је освојено 100 хиљада гласова”, саопштио је тада Не давимо Београд.

Скупштина Не давимо Београд усвојила је том приликом “Декларацију о прерастању покрета у партију” и одлуку о формирању Иницијативног одбора који би требало да припреми предлоге статута и оснивачких докумената, програма, визуелног идентита и имена партије.

Нова странка ће, међутим, како сазнаје Нова.рс, имати и ново име.

Шеф посланичке групе Не давимо Београд Радомир Лазовић за Нова.рс каже да чланови покрета увелико дају своје предлоге.

“Биће то зелено-лева партија. Покрет који је раније био формиран у Београду се шири, па зато више неће бити Не давимо Београд. Тренутно се воде разговори око будућег имена, а покрет је позвао чланство да се укључи и досад има око 100 предлога”, рекао је Лазовић за Нова.рс.

Како даље објашњава, у почетку ће се користити оба имена док се грађани не навикну.

„Поента тога је да људи схвате да је нова партија наставак онога што је Не давимо Београд радио на локалу. Ми имамо око 5.000 чланова и петина њих не живи у Београду.
И раније су нас људи питали када ћемо се ширити на републички ниво, чекали смо да се заврше избори, да се ту постигне одређени резултат и да онда наставимо да се ширимо ван Београда, што сада и радимо“, наводи Лазовић.

Како су раније навели из Не давимо Београд, партија која настаје ослања се на идеолошке, програмске и организационе основе покрета Не давимо Београд, али у њеном стварању учествоваће и више локалних партнерских организација из различитих градова у Србији.

“Три велике вредности око којих смо се окупили, а којима ћемо се водити и у буднућности су друштвена правда/солидарност, заштита животне средине и права на јавна добра и широко учешће грађана и грађанки у доношењу одлука. Покрет ће наставити сарадњу и са партнерима у оквиру коалиције МОРАМО”, саопштили су из Не давимо Београд.

Јелена Јеловац    Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар